Drobljenje trdih orehov – za zmago SDS

V zadnjem prispevku, na tej spletni strani v preteklem letu, ste lahko izvedeli, da bom kandidat za poslanca v 3. volilnem okraju 5. volilne enote (Celje – Center), kjer SDS v zadnjih 20 in več letih nikoli ni imela poslanca. Glede na to, da sem več kot tri leta javno ponavljal, da ne bom več kandidiral za poslanca v Državnem zboru, je bila to za mnoge vesela novica, za mnoge pa tudi ne, nekateri so mojo kandidaturo v volilni aritmetiki razumeli, drugi pa sploh ne. Javno razpravo o tem pa sem vzpodbudil tudi sam z javnim vprašanjem na twitterju:

dr. Vinko Gorenak‏ @drVinkoGorenak 28 Dec 2017 Kakšna je razlika med menoj, ki bom kandidiral v Celju – center, namesto tam kjer sem doma v Šmarju pri Jelšah, in Karlom Erjavcem, ki je doma v Naklem in bo kot doslej kandidiral v Žalcu? Najbolj točen odgovor nagradim.26 replies 15 retweets 49 likes

Odgovori na moje vprašanje kažejo, da pretežno levi volilci in sedanji levi poslanci, volilnega sistema sploh ne razumejo. Niti ne vedo kaj so to lahko in kaj so to nemogoče izvoljiva okolja.  To kaže twitt

Simon Zajc‏ @zajc_si 29 Dec 2017 Replying to @drVinkoGorenak Kaj ima volilni sistem s tem, da najprej glasno razglašaš, da ne boš kandidiral, potem pa vseeno kandidiraš? Pa ni važno kje. Če rečeš ne, je to potem povsod ne.0 replies 0 retweets 3 likes

Iz gornjega sporočila, ki so ga kot papige ponavljali posamezniki z leve, je jasno, da niti približno ne poznajo volilnega sistema in pojma nimajo o čem govorijo ali pišejo. Je pa izstopal twitt Aleša Hojsa, ki je zapisal takole:

Aleš Hojs‏ @aleshojs 28 Dec 2017 Replying to @drVinkoGorenak KErjavec kandidira zase, za svoj ego in svoje privilegije, saj si le v volilnem okraju kot je Žalec morda zagotovi poslansko mesto-doma v Kranju nikoli!! Vinko je doma bil večkrat izvoljen in sedaj kandidira drugje zato, da prispeva k zmagi SDS in ne za svoj ego – vsak glas šteje! 3 replies 14 retweets 45 likes

No precej direktni a ne daleč od resnice so bili tudi nekateri twitti iz leve, kot je bil, na primer twitt Aljuša Pertinača:

Aljuš Pertinač‏ @Pertinacal 23 Dec 2017 Replying to @BojanPozar @drVinkoGorenak Temu se reče all in. Ker sem iz Celja, se žal bojim, da lahko LMŠ kandidira kandelaber pa bo dobil več od @drVinkoGorenak. Sicer pa čestitke za držo.4 replies 1 retweet 6 likes

Ali Mateja Lahovnika, ki je ugibal takole:

Matej Lahovnik‏ @LahovnikMatej 23 Dec 2017 Replying to @drVinkoGorenak @boriscipot1 and Pogumno, ceprav lahko to razumemo tudi kot casten umik iz drzavne politike. Celje 1 je za SDS 2. najslabsi okraj v 5. VE, takoj za Velenje 1, in je izvolitev v tem okraju misija nemogoce.4 replies 2 retweets 7 likes

Drobljenje prvega trdega oreha

Pa pojdimo od ugibanj k realnosti. Moj volilni okraj, kjer imam tudi kraj stalnega bivališče, je Šmarje pri Jelšah. Do leta 2008 SDS v tem okraju ni imela nobenih možnosti. V okraju sta bila že dva izvoljena poslanca NSI (Martin Mikulič) in SLS (Marjan Drofenik). Takrat sem se odločil, da prvič kandidiram za SDS, prav v tem okolju. Spomladi 2008 smo naredili povsem resno anketo, ki je ustrezala vsem kriterijem resnega raziskovanja in anketirancem ponudili devet imen, ki naj bi v tem okolju kandidirala na volitvah v DZ, ki so bile jeseni 2008. Med njimi seveda moje. Nečastno sedmo mesto sem dosegel, vse je bilo pred menoj od kandidatov takratne LDS, ZARES, SLS, NSI, DESUS in ne vem kdo še vse. Če skrajšam – moja kandidatura je bila misija povsem nemogoče. Stopil sem do Janeza Janše in mu predlagal umik moje kandidature in kandidaturo enega od županov tega okolja. Še danes vidim tisti njegov mrki in grd pogled, ko je vstal od mize, in mi zabrusil: »delat začni« (volilno kampanijo) in odkorakal v svojo pisarno. Pa sem bil na misiji nemogoče. Veliko smo delali, da ne rečem garali in volilni dan je prinesel jasno sporočilo. Zmagal sem z okoli 36 odstotki, prva zasledovalka (SD) je dobila 21 odstotkov, vsi ostali pa še daleč za njo. Nemogoče je postalo mogoče. Tudi leta 2011 in leta 2014 sem bil izvoljen v Državni zbor. Če bi si želel gladke zmage in  uvrstitve v Državni zbor tudi 2018 bi pač še enkrat kandidiral v tem okolju, tako pa gremo na:

Drobljenje drugega trdega oreha.

Mesto Celje, kot rečeno že več kot 20 let ni imelo izvoljenega poslanca SDS. Poglejmo si rezultate SDS v Celju za zadnjih nekaj let.

Leto Kandidat Število glasov Dosežen % kandidata Povprečje v %
2004 Stanislav Hren 3.522 26,49 % 31,56 %
2008 Dr. Romana J. Cizelj 3.161 21,82 % 30,36 %
2011 Dr. Andrej Rahten 3.555 24,16 % 29,62 %
2014 Karmen Kozmus 1979 17,24 % 21,06 %

Situacija v kateri sem je relativno jasna. Trd oreh bi lahko rekli. V vseh teh letih je volilni rezultat za kandidate SDS v Celju slab, nižji od povprečja. Za nepoznavalce naj dodam, da je slabša situacija le še v Velenju, povsod drugod od Šentjurja, preko Savinjske doline do Koroške je situacija bistveno boljša. Za izvolitev v Državni zbor ni dovolj doseči povprečje. Odvisno od situacije, toda povprečje je treba preseči za nekaj odstotkov. Je ta cilj dosegljiv? Je tudi drugi oreh možno zdrobiti? Ne vem, a narediti je treba vse, da se to zgodi. Dober volilni štab že imam, vsi tisti ki verjamete v SDS in tisti, ki so vas v preteklosti z novimi obrazi peljali žejne čez vodo, pa mi pri tem seveda lahko veliko pomagate, da skupaj naredimo to kar se na prvi pogled zdi nemogoče.

8 komentarjev

 1. Karel, rdeči maziljenec kandidira, kjer mu falange reče, da mora, da bo izvoljen v rdečem lavorju.
  dr.Gorenak pa se gre borit, da pokaže in dokaže kako se mora roditi uspešen poslanec naroda, brez, da mu njegova stranka zrihta uspeh v svojem utrjenem lavorju.

  Obilo uspeha, garač in kerlc, dr.Gorenak, tako se dela!
  Polno Zdravje in hvala za vse Dobro in prosvetljensko v letu Gospodovem 2017!
  Živela 2.Republika!
  Dol z rdečekriminalnimi skorumpiranimi podganami prve kaste potomcev in slinarjev krvave revolucije!Še štiri generacije rdeče kaste bo odplačevale za svinjske grehe svojih dedov; komaj začelo se je!

 2. Spoštovani g. Gorenak le pogumno in z argumenti naprej. Le na tak način lahko Sloveniji uspe.

 3. Gospod Gorenak žal ne boste izvoljeni. Pričakovati vašo izvolitev v Celje mesto je podobno kot bi pričakovali izvolitev v rdeči trdnjavi Ljubljana center ali drugi rdeči trdnjavi Koper mesto. Skratka nemogoče. Škoda je ljudi v vašem volilnem štabu, ki bodo garali dneve in noči volontersko in za prazen nič.

 4. Pogled nazaj kaže to kar pravite vi toda če ne poskusiš ne premakneš nič. Če poskusiš lahko stvari premakneš.

  V Gorenak

 5. S spoštovanjem do Vaše pogumne odločitve ,če bi bilo več takih kot dr. Gorenak bi bila Slovenija sigurno že zdavnaj druga Švica.

 6. JA, dr. Gorenak, pa ne samo poskusiti, garati je treba. Kot koledniki, od hise do hise in biti pripravljen na to, da te vrzejo cez prag…pa se vrniti in poskusiti znova. Predvsem pa dajte Celjanom moznost, saj niso butasti, nori in zleht. Stanujejo zelo blizu Starega piskra, zgodovinskega kraja, ki se ne sme ponoviti. Verjemite, da tam, poleg lenuhov in levakov, zivijo tudi posteni ljudje, a hkrati dodajmo, da tudi nekateri levaki imajo vest…

 7. Skoraj sem prepričan, da vam bo tudi v Celju uspelo zdrobiti trd oreh, kot ga imenujete, dr.Gorenak.
  Ko pa sem že pri volitvah: zanima me če je naša stranka že uspela izterjati stroške volilne kampanje poslancev Čuša in Laha. ki sta iz stranke izstopila. Volilna kampanja posameznikov se plačuje tudi iz članarine članov SDS, zato me kot člana stranke močno zanima kaj se dogaja tudi z mojo vsakoletno članarino. V primeru teh dveh šarlatanov pa je bil denar, kot se v prispodobi imenuje, vržen skozi okno.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!