Veterani vojne za Slovenijo – danes naj bo začetek boja za vaše pravice

Današnji dan je bil v moji dosedanji praksi poslanca v Državnem zboru nekaj posebnega. Kar nekaj razlogov je za to. Obravnavali smo namreč policijski zakon, ki bo omogočil, da službeno stanovanje poleg redno zaposlenih policistov zadržijo tudi:

 1. policisti invalidi – lahko upokojeni;
 2. policisti veterani vojne za Slovenijo in
 3. svojci na delu umorjenih policistov.

Če se vam zdi zakon nekaj pričakovanega, nekaj socialno čutečega in normalnega, zlasti ob zgodbi upokojenega policista, veterana vojne za Slovenijo in invalida Branka Šalamona – Šalčija in če mislite, da je pritisk na poslansko tipko »za« nekaj kar je samo po sebi umevno, se še kako motite. Kakšne ovire na poti do sprejema je doživel ta zakon? Poglejmo:

 1. Vlada RS je bila proti;
 2. Notranje ministrstvo je bilo proti;
 3. Generalna policijska uprava se je zavila v molk;
 4. Policijski sindikat Slovenije je bil proti;
 5. Sindikat policistov Slovenije je bil proti;
 6. Vodstvo veteranskega združenje Sever je molčalo;
 7. Iz SMC so mi sinoči neuradno sporočili, da zakona ne bodo podprli.
 8. Zakon je predlagala opozicijska SDS – v tem mandatu koalicija ni sprejela še nobenega zakona, ki ga je predlagala SDS.

In v takih razmerah se je začel današnji dan. Povsem ne obetavno, kazalo je, da zakon res ne bo sprejet. Človek bi pričakoval, da se bodo na balkonu DZ zbrali policijski veterani vojne za Slovenijo, ki bodo zasedli sleherno sedišče. Tudi to se ni zgodilo, nekaj več kot je prstov na eni roki sem jih naštel. Vodstva veteranskega združenja SEVER seveda ni bilo nikjer, še manj sindikalistov. Čista sramota.  Sam sebi sem rekel, naredil si vse kar si lahko, ne sekiraj se več naj naredijo kar hočejo in sram naj jih bo. Na tej točki bom izpustil vse tisto, kar se je v Državnem zboru dogajalo v času nekaj več kot triurne razprave. Izgledalo bi kot samohvala, česar pač ne želim. Za tiste, ki jih bo to zanimalo bo na voljo magnetogram, ki si ga bodo lahko prebrali. Nadaljujem naj z glasovanjem o zakonu. Zakon je dobil celo ustavno podporo. Zanj je glasovalo 60 poslancev vseh poslanskih skupin. Le trije poslanci SMC so se uvrstili na listo sramotnih, to so bili Mitja Horvat, Bojan Kranjc in Simon Zajc. Slednji je javno povedal kako bo glasoval, prva dva pa sta sramotno molčala in zahrbtno pritisnila tipko »proti« zakonu. Sram naj jih bo. Nikoli ne bi sedeli v tem parlamentu, če ne bi veterani vojne za Slovenijo naredilo to kar so naredili leta 1991. Na koncu tega prispevka si lahko ogledate uraden spisek glasovanja o zakonu.

No kar ponosen sem na ta dosežek SDS in mojo vlogo pri tem. Ne morem pa mimo umazane vloge, ki sta jo pri tem odigrala oba policijska sindikata, še bolj pa vodstvo veteranskega združenja SEVER, od koder sem že pred mnogo leti izstopil, saj se ne ukvarjajo s pravicami članstva ampak skrbijo zase in svoje privilegije.

Za zaključek pa naj povzamem to, kar sem povedal tudi v zaključni besedi v Državnem zboru. Vodstva veteranskih organizacij, kar še posebej velja za vodstvo policijskega veteranskega združenja SEVER naj čim prej odstopijo, ne, zamenja naj jih članstvo, saj se ne ukvarja s pravicami članstva ampak skrbijo za svoje lastne privilegije in so izpostave leve politične opcije. Veterani vojne za Slovenijo so očetje samostojne Slovenije, brez njih samostojne Slovenije ne bi bilo. Da s svojim pisanjem ne dregnem v temo borčevskih pokojnin, bom zapisal takole. Točno to, kar pripada partizanskim borcem, naj si čim prej izborijo veterani vojne za Slovenijo. To pomeni, da naj država določi enako visoko pokojnino, ki pripada partizanskim borcem in vsem veteranom vojne za Slovenijo naj začne izplačevati razliko med njihovo pokojnino in  tako določeno pokojnino. Nič več in nič manj kot partizanskim borcem. Naj bo današnji dan začetek poti do tega cilja.

DRŽAVNI ZBOR

Glasovanje dne: 14.12.2017 ob 14:35:57
36. Redna seja
Faza postopka:
Dokument:
Kvorum: 68
Za: 60
Proti: 3
   

Ime in priimek Kvorum Glasoval
BAČIČ MARIJA Kvorum Za
BAH ŽIBERT ANJA Kvorum Za
BAN URŠKA Kvorum Za
BATTELLI ROBERTO Kvorum Za
BIZJAK MLAKAR JULIJANA Kvorum Za
BON KLANJŠČEK MIRJAM Kvorum Ni
BRATUŠEK ALENKA Ni
BREZNIK FRANC Kvorum Za
BRGLEZ MILAN Kvorum Za
BRINOVŠEK NADA Ni
CINK TANJA Kvorum Za
ČUŠ ANDREJ Ni
DEKLEVA ERIKA Kvorum Za
DIMIC IVA Kvorum Za
DOBOVŠEK BOJAN Kvorum Za
DOLINŠEK MARJAN Kvorum Za
FERLUGA MARKO Kvorum Za
GANTAR TOMAŽ Kvorum Za
GODEC JELKA Kvorum Za
GÖNCZ LÁSZLÓ Kvorum Za
GORENAK VINKO Kvorum Za
GRIMS BRANKO Kvorum Za
GROŠELJ KOŠNIK IRENA Kvorum Za
HAINZ PRIMOŽ Kvorum Za
HAN MATJAŽ Kvorum Za
HANŽEK MATJAŽ Ni
HORVAT JOŽEF Kvorum Za
HORVAT MITJA Kvorum Proti
HRŠAK IVAN Kvorum Za
IRGL EVA Ni
JANŠA JANEZ (IVAN) Ni
JURŠA FRANC Kvorum Za
KAVČIČ ALEKSANDER Ni
KOLEŠA ANITA Kvorum Za
KOPMAJER BENEDIKT Kvorum Za
KORDIŠ MIHA Kvorum Za
KORENJAK KRAMAR KSENIJA Kvorum Za
KOTNIK IRENA Ni
KOTNIK POROPAT MARJANA Kvorum Za
KOVAČIČ MARIJA ANTONIJA Kvorum Za
KRAJNC BOJAN Kvorum Proti
KRIVEC DANIJEL Ni
KUSTEC LIPICER SIMONA Kvorum Za
LAH ZVONKO Ni
LAJ FRANC Kvorum Ni
LEP ŠIMENKO SUZANA Kvorum Za
LEVIČAR MARINKA Kvorum Za
LISEC TOMAŽ Kvorum Za
LJUBIČ TEJA Ni
LOGAR ANŽE Kvorum Za
MAHNIČ ŽAN Kvorum Za
MATIĆ DRAGAN Kvorum Za
MESEC LUKA Kvorum Za
MÖDERNDORFER JANI (JANKO) Ni
MURGEL JASNA Ni
MURŠIČ BOJANA Kvorum Za
NEMEC MATJAŽ Kvorum Za
NOVAK LJUDMILA Kvorum Za
POČKAJ VLASTA Kvorum Za
PODKRAJŠEK BOJAN Kvorum Za
POGAČNIK MARKO Kvorum Za
POJBIČ MARIJAN Kvorum Za
POTOČNIK ANDREJA Kvorum Za
PRELOG IVAN Kvorum Za
PRIKL UROŠ Ni
RADIČ DUŠAN Ni
RAJIĆ BRANISLAV Kvorum Za
RANC DANILO ANTON Kvorum Za
SHAKER KAMAL IZIDOR Kvorum Za
SLUGA JANJA Kvorum Ni
ŠERGAN VOJKA Ni
ŠIRCELJ ANDREJ Kvorum Za
ŠKOBERNE JAN Kvorum Za
ŠKODNIK IVAN Kvorum Za
ŠKOPAC MARUŠA Ni
T. VATOVEC MATEJ Kvorum Za
TABAKOVIĆ SAŠA Kvorum Ni
TANKO JOŽE Kvorum Za
TOMIĆ VIOLETA Kvorum Za
TONIN MATEJ Kvorum Za
TRČEK FRANC Ni
VEBER JANKO Kvorum Za
VERBIČ DUŠAN Kvorum Za
VERVEGA VESNA Ni
VILFAN PETER Ni
VRTOVEC JERNEJ Kvorum Za
ZAJC SIMON Kvorum Proti
ZORČIČ IGOR Ni
ZORMAN BRANKO Kvorum Ni
ŽNIDAR LJUBO

Ni

4 komentarjev

 1. Odgovor sindikatov policije objavljam kljub temu da lažeta. Stvar je jasna zakonu, ki je bil sprejet z ustavno večino in rešuje problem Branka Šalamuna – Šalčija in še okoli 30 podobnih primerov, sta oba sindikata nasprotovala. V osebni komunikaciji z obema vodjema sindikata sem jasno opozoril, da nimam težav z vsemi njihovimi predlogi, naj jih uveljavijo v koaliciji, da pa naj jasno povesta vsaj to, da obstoječemu predlogu ne nasprotujeta. To se ni zgodilo sindikata sta ostala pri nasprotovanju predlaganemu zakonu, ki je rešil primer Branka Šalamuna – Šalčija, to je pa več kot nerazumljivo, da sta sindikata proti rešitvi primerov kakršen je Branko Šalamun Šalči. Sicer pa kontaktirajte Vinka Beznika, nekdanjega poveljnika SE, ki je zadeve spremljal na balkonu DZ. V urejenih sindikalnih sistemih, ki so neodvisni in odgovorni članstvu, bi oba vodja sindikatov že danes bila bivša.

  Sicer pa bistvo. Članstvu pojasnita ZAKAJ STA BILA PROTI ZAKONU KI REŠUJE POLOŽAJ BRANKA ŠALAMUNA ŠALČIJA IN OKOLI 30 DRUGIH, SAJ BODOČI ZAKON KI GA PRIPRAVLJATA V SODELOVANJU Z MNZ LE ŠIRI PRAVICE POLICISTOV IN SEDAAJ SPREJET ZAKON TEGA V NIČEMER NE OVIRA.

  Glede na to, da se je MNZ zavezalo da bo v sodelovanju z obema vama do 31 1 2018 narejen veliko boljši zakon, čakam ta zakon. Če ga ne bo ga bom razmislil o tem da ga pripravim sam. Pa da vidimo kako ga bo koalicija sprejela..

  dr. Vinko Gorenak

 2. Imam veliko spoštovanje do ljudi ki so zastavili svoje življenje, da lahko živimo v svoji državi. Hvala vam da so se uresničile moje sanje.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!