Pismo Združenja policistov Slovenije – opomin Cerarju 19 11 2017

Združenje policistov Slovenije je pred dnevi objavilo posebno pismo, v katerem se je očitno opredelilo do Mira Cerarja in njegove ustavitve deportacije sirskega državljana na Hrvaško. Žalostno je, da morajo policisti, ki imajo večinoma srednjo šolo, prava učiti ustavnega pravnika Mira Cerarja. Ker pismo pove veliko in še več ga povzemam v celoti.

»Spoštovani
V zadnjem času nas žalosti dejstvo, da je nad neodvisnostjo policistovega dela, ki ga opravlja, prevladala politična volja in  odločitve, ki slabo vplivajo na vladavino prava in opravljanje poklica policista.

Policist v Republiki Sloveniji opravlja naloge in izvaja pooblastila, ki so mu dana z zakoni. Pri svojem delu mora upoštevati Ustavo RS, Deklaracijo o človekovih pravicah in Evropsko konvencijo o varstvu  človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Biti mora pošten, strokoven, zakonit in imeti visoko stopnjo integritete. Policist ne sme nikoli podleči političnim pritiskom in ne sme biti član politične  stranke, prav tako mora biti vizualno in osebnostno urejen. Policist po zakonu v Republiki Sloveniji izvršuje odločbe, izdane s strani državnih organov in sodišč. Policista se nikoli ne sme uporabljati za politična obračunavanja ali doseganje ciljev mimo odločitev državnih  organov in sodišč, vendar se v zadnjem času pojavljajo primeri, ko temu ni tako in na ta problem želimo opozoriti v Združenju policistov  Slovenije.

Zadnji primer, ki se je zgodil pred nekaj dnevi v Ljubljani, ko je imela policija izvršljivo odločbo za izročitev tujega državljana v Republiko Hrvaško in je bila s strani Vlade RS izvršitev odločbe zadržana, se poraja vprašanje, ali ni bil izveden politični pritisk na nepristransko in neodvisno delo policije.

Tudi povabljen obisk navedenega tujca s strani poslancev v Državni zbor Republike Slovenije odpira vprašanje, ali je tovrstno početje legitimno in primerno, ob tem, da je za navedenega tujca bila izdana pravnomočna odločba o deportaciji v Republiko Hrvaško. Ali ni poslanec v državnem zboru dolžan braniti interese slovenske države in naroda, ki ga je izvolil? Državni zbor je hram demokracije in ne prostor za  politična obračunavanja in izvajanje pritiskov na neodvisno in  nepristransko delo policije.

Nadalje se nam poraja vprašanje, kdo je odredil, da se izročitev tujca ni izvedla? Pomembno je, da policist ve, kdo vse vpliva na njegovo  delo in da se mu ne porajajo vprašanja, ali izvršuje naloge, ki so sploh legitimne.

Naš namen ni vplivati na delo policistov in ne prerekamo odločitve sodišča oziroma državnih organov, tudi se ne opredeljujemo, ali je izročitev tujca potrebna ali ne. Želimo le opozoriti na problem, ki se  je pojavil pri policistih, saj so v dilemi glede izvrševanja odločb, izdanih s strani državnih organov, ko pa se na drugi strani izvršljive odločbe ne izvršujejo oziroma se jih ne sme izvršiti.

Menimo, da policist mora izvrševati pravnomočne odločbe, izdane s strani državnih organov, saj le tako lahko zagotavljamo pravno državo,  v nasprotnem primeru se lahko pojavijo odklonski pojavi, ki lahko posredno vplivajo na varnost države in državljanov Republike Slovenije.

V Združenju policistov Slovenije smo vedno znali prisluhniti policistom in jim pomagati v ključnih težavah. Prepričani smo, da bo v Republiki Sloveniji obveljala vladavina prava in da gre za posamezen primer, ki ne sme in ne bo vplival na neodvisnost sodstva in policije.

Ivan Kramberger
predsednik«

8 komentarjev

 1. Jure pravi:
  15/11/2017 ob 13:34

  Cerar: “ZAKONE JE TREBA SPOŠTOVATI”…. TODA
  CERAR IN “NJEGOVI” SE SPRENEVEDAJO, ZAKONOV NE SPOŠTUJEJO, JIH KRŠIJO.

  Cerar NE SPOŠTUJE (zakonov) SODSTVA..MI PA BI GA MORALI.

  Dodajam:
  PA TUDI POLICISTOV NE SPOŠTUJE! Pa ne samo v tej zadevi. SPOMNIMO SE CERARJEVE PODPORE AGRESIVNIM “VSTAJNIKOM” zgolj, samo zato, da je prišel na oblast. Spomnimo se koliko je bilo poškodovanih policistov, konjev….Bila je “prava vojna” – CERAR PA JE PODPIRAL “UBOGE” VSTAJNIKE! “MENDA SO BILI POLICISTI KRIVI”…. in POŠKODOVALI SLUŽBENE KONJE, SAMI SEBE”..

  In še mnogo tega…

  Cerar deluje kot “mafija” NIČ GA NE USTAVI! Tako, KOT JE PRIŠEL NA OBLAST, TAKO NAM VLADA…..S SPRENEVEDANJEM, IGNORIRANJEM ZAKONOV, Z LAŽMI, PREVARAMI….Z “EKIPO”, KI GA JE NASTAVILA. Sam, zagotovo ne bi zmogel vsega tega…..VSEH TEH NJEGOVIH, PO CERARJIH “VELIKIH SVINJARIJ”!

 2. Iz tega zapisa je še bolj jasno, da je ustavna obtožba predsednika vlade povsem upravičena!

 3. Policija naj bo kar tiho!
  Dokler jim je pasalo so politiko podpirali. Če bi res bili policija, bi bil dotični brivec že na Hrvaškem, omenjena poslanva pa najmanj aretirana. Pa si niso upali. Če so imeli odločbo o deportaciji v rokah bi jo lahko izvršili. Če je niso izvršili so podlegli pritiskom politike (ne prvič, pa tudi ne zadnjič).

  Če bi odločbo pogumno izvršili bi imeli vso mojo podporo. Tako pa se še vedno obračajo po vetru!

 4. Pridružujem se mnenju komentatorja boba. Policist mora brezpogojno delati tisto, kar mu zakoni in ustava zapovedujejo. Zato je policaj in dobiva za to delo plačilo. Pri tem ga čustva ne smejo ovirati.

 5. Spoštovani Bob- DA – to pa je druga plat zgodbe.
  Tudi po mojem mnenju, ne samo POLICIJA, tudi SODSTVO NI TO KAR BI MORALO BITI. “SE GREDO POLITIKO!”. Ko je GNILO PRI GLAVI SMRDI VSE NAVZDOL. Dokler bodo “sodstvo”, policijo VODILI ljudje, ki se gredo politiko BO VSE TAKO KOT JE – DRŽAVA NE MORE BITI – in tudi nikoli ne bo – PRAVNA.
  ŽAL PRI NAS VELJA, DA JE NEGATIVNO DOBRO, NAGRAJENO IN OBRATNO (dobro je izničeno in poteptano)! Negativna selekcija. Večja “BARABA si” dlje prilezeš.

 6. Mislim,da sa ne obračajo policisti po vetru kajti oni se morajo držati navodil ali po tastaro komande
  problem je v v vrstah oziroma na poziciji generalne policijske uprave!!
  Tako bo morala naslednja vlada, upam DEMOKRATIČNA ,takoj zamenjati (beri odpustiti )
  vse te policiste od GPU do komandirjev PP (sem pa tudi prepričan,da je kar nekaj komandirjev
  poštenih ter svoje delo dobro opravljajo),da o NPU- ju ne izgubljam besed !

 7. Ključno je vprašanje, kdo je policistom ukazal, da naj se vrnejo nazaj v pisarne?
  Če se je vedelo, da je Ahmad v Državnem zboru, bi ga lahko počakali zunaj, saj ni tam prenočil.
  Tisti, ki je torej odpoklical policijo, bi moral biti ovaden in obtožen za kaznivo dejanje… in potem lepo po hierarhiji navzgor vse do Cerarja.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!