Moj današnji nastop v DZ – interpelacija Gorana Klemenčiča

Za tiste, ki imate nekaj več časa, danes objavljam magnetogram mohega nastopa ob interpelaciji pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča. Magnetogram ni lektoriran.

VINKO GORENAK (PS SDS): Hvala lepa.

Kljub temu, da sem zaradi ene včerajšnjih aktivnosti, ki sem jih imel zvečer, šel spat pozno ali pa hudo pozno, po polnoči, se bom potrudil, da bom govoril in ne bral. Namreč, dva moja predgovornika sta imela bralne vaje, običajno pa beremo takrat, kadar nismo prepričani v to, kar govorimo, in ne beremo takrat, kadar govorimo iz tu ven pa tu ven /iz glave in srca/. No, jaz bom poskusil tako početi. Ja, stališče imam. Pravkar smo poslušali tudi obračunavanje za 15, 20 let nazaj in ker predsedujoči ni nič reagiral, je torej to dovoljeno in bom pač jaz tudi polemiziral, poleg tega, da bom povedal svoje stališče.
Poglejte, mi bomo interpelacijo seveda podprli, mislim, da to v startu lahko povem, ampak gremo po vrstnem redu.

Glavnina interpelacije se nanaša na vprašanje pranja denarja v Novi Ljubljanski banki in na vprašanje zakonodaje na področju pravosodja, ki ni bila sprejeta, pa bi morala biti; o tem nekoliko v nadaljevanju. Sam se bom pa več ali manj dotaknil nekaterih drugih stvari in skušal tudi odgovoriti vsaj delno v svojem stališču na to, kar je rekel gospod minister. Gospod minister je naštel vrsto nekih evropskih institucij; tamle zgoraj so se vrteli neki grafi, ki jih nismo videli, ki jih nihče od nas ni videl, ampak v redu, mogoče je to okrasek. In vse te evropske institucije, vsi statistični podatki in vse izjave govorijo seveda v prid temu, kaj je on naredil. Jaz bom pa povedal le en podatek. Glejte, od leta 1994 je Slovenija nekako udeležena v procesih Evropskega sodišča za človekove pravice oziroma le-to obravnava tudi stanje in primere iz Slovenije. Evropsko sodišče za človekove pravice je od takrat pa do danes, do aprila, marca letos, razglasilo 341 primerov, ki so se nanašali na Slovenijo. 341 primerov! Zdaj pa poglejte, v 17 primerih je Evropsko sodišče za človekove pravice potrdilo sodbe naših sodišč. V 17 primerih! Vsi ostali primeri – v štirih primerih je prišlo do poravnave, vsi ostali primeri pa so padli, bi se reklo. Ali povedano drugače, Evropsko sodišče za človekove pravice je obsodilo Slovenijo, ker so naša sodišča kršila človekove pravice in državljani so zato seveda plačali take in drugačne zneske. Da bi bila ironija še večja, minister se je pohvalil s primerom Šilih, to je tisti fant, 20 let star, leta 1990, ki so ga v bolnišnici v Izoli zašuštrali tako daleč, da je umrl, kolikor vemo. In zdaj se minister hvali s tem, da je ta primer rešil. Ja, seveda, če ga je rešilo Evropsko sodišče za človekove pravice in ne naše sodišče. Kaj pa ima minister s tem, razen tega, da se pohvali.
Gremo naprej. Kolega Grims je že malo govoril o Zakonu o kazenskem postopku. Poglejte, kaj se dogaja. Vsi vi veste, kaj se je dogajalo. V tej dvorani smo imeli junija meseca splošno razpravo, govorili so zunanji strokovnjaki, govorili so sodniki, govorili so tožilci, govorili so profesorji in v ta mikrofon ni bila izrečena beseda: »Podpiramo zakon.« Ni bila izrečena beseda: »Podpiramo zakon.« Predstavniki nekaterih poslanskih skupin, ki jih seveda ne bom imenoval iz kolegialnosti do njih, so mi rekli, ko sem jih vprašal, ja, pa kaj delate, zaboga, z Zakonom o kazenskem postopku, pa so mi rekli, a veš, minister nam grozi. Jaz jih ne morem imenovati, ker bi jih zašil, kot se temu reče, ampak jaz jim pa verjamem. Kljub temu je minister prišel z zakonom v ta Državni zbor, ki ga v tej državi ni podprl nihče. Seveda bo potem v razpravi rekel, da ga je podprlo Vrhovno sodišče. Zaradi nekega člena, ki daje nekoliko drugačno situacijo Vrhovnemu sodišču, je potem predsednik Vrhovnega sodišča rekel, da so še kar zadovoljni, ampak v osnovi pa je na odboru zakon v celoti zavrnil, tako kot so ga zavrnili tudi vsi drugi strokovnjaki, trije profesorji treh pravnih fakultet. In konec koncev, gospe in gospodje, zavrnili ste ga tudi vi poslanci, vsi vi. Dobil je 32 glasov ali 33 glasov. Jaz se ne spomnim zakona, ki bi bil sprejet v tem Državnem zboru z 32 glasovi. No potem po vetu pa je seveda zakon padel. Ampak, glejte ga zlomka. Minister še ne odneha, vztrajen pa je. Kolikor je meni znano in to kar slišim s strani poslancev, ki so naravnost pred menoj, bo minister naredil malo zvijačo. Na mizo bomo dobili isti zakon brez famoznega člena, ki ga je vložila Nova Slovenija, s tem bo skušal utišati upokojence in Desus in SD, vložili ga bojo pa poslanci SMC. In tako bomo prišli do novega, torej do istega zakona, ki ga v tej državi nihče ne odobrava. In zanimivo, tisti, ki ga največ uporabljajo ali pa zelo veliko uporabljajo, policisti kriminalisti, njihova predstojnica, evo, sedi zraven gospoda Klemenčiča, ala ji vera. Javno je povedala, da je ta zakon nekorekten, da enostavno privilegira bogate in da seveda daje v koš revne, ki si ne bodo mogli privoščiti odvetnikov in ki bodo v slabšem položaju, v slabšem položaju. Ministrica, jaz se vam moram zahvaliti, da ste to naredila nekaj ur pred glasovanjem v tem Državnem zboru, ne glede na to, da niste moja politična opcija, ali vendar, ali vendar, to, tako ravnanje je pošteno, pošteno z vidika ljudi, ki bojo zakon uporabljali, to so pa policisti in kriminalisti. In v socializmu leta 1989 je bila spremenjena zakonodaja in uveden je bil odvetnik ali prisotnost odvetnika v postopkih pred policisti. Ta zakon pa zdaj daje možnost, da temu tudi ne bo tako. Danes, 27 let po socialistični potezi, 50.a člen Zakona o notranjih zadevah je to bil, za tiste, ki boste šli kaj raziskovat. In ta zakon bomo spet obravnavali. In vprašanje je, kaka bo hrbtenica na tej strani. Včasih je upogljiva, pa bomo videli.

Gremo naprej. Če bi leta 1945 ali pa 1946 Ivan Maček – Matija stopil pred takratne delegate, poslance, ali kaj so že, delegate, kaj so že bili, ali pa pred takratne medije in rekel, da bo, zaradi odločitev ali pa zamud v sodnem postopku, da bodo letele glave. Jaz sem globoko prepričan, da bi ga tisti njegovi šefi rekli ne smeš tako govoriti, a veš tako očitno pa ne smeš govoriti. Danes 67 let po tem minister v demokratični državi stopi pred kamere in pove: »Letele bodo glave, če ta primer ne bo končan.«, šlo ja za primer gospoda Bavčarja. Kaj se je zgodilo? Predsednik Vlade je malo pojamral, da ne tako govoriti. Predsednik Vrhovnega sodišča je bil tiho, sodniki so pa svoje opravili. Mediji so ga pa oprali. Še 1945 leta se ne bi to zgodilo, jaz sem siguren, da se ne bi to zgodilo kaj šele kdaj kasneje sploh pa ne v 80-ih letih recimo.
Gremo naprej. Mi imamo sedaj primer, znameniti primer Fišer-Zalar-Škrlec. Končno 5 mesecev pred zastaranjem bi ta dva gospoda morala stopiti pred sodnika prvič 24. 10., drugič 6. 11. in tretjič 10. 11. Niti enkrat nista stopila pa veste zakaj ne? Ker jim ni mogoče vročiti pošte. Jaz ne vem ali je gospod Matić mislim ta primer. Ne, na to bom še prišel. Kot, da gospod Fišer ne bi sedel tam nasproti železniške postaje. Tam je v službi in bi mu tam vročili. Kot, da ne bi mogli uporabiti istega člena zakona, ki so ga uporabili v primeru Dragice Kotnik. Policisti so jo pričakali pred stanovanjem, pripeljali na sodišče v Ljubljano in opravili so vročitev. Zakon omogoča tudi pripor. Zakaj pa ne bi gospoda Zalarja Fišerja, zaradi izmikanja poslali malo v pripor?

Gospod Matić, gremo takoj naprej. Vi ste prej govoril o znamenitosti izogibanja v vročanju itd… Kdorkoli v tej dvorani tudi vi povejte mi eno, eno, eden primer, ko ni moglo potekati sojenje, zaradi izogibanja gospoda Janeza Janše? Eden primer mi povejte, eden. Ker ni hotel vzeti vabila in ni prišel na sodišče. Povejte mi eden primer fizični. Ampak govorimo o primerih, ko je prisotnost na sodišču potrebna. Namreč prisotnost na sodišču na postopkih je potrebna takrat kadar se izvajajo dokazi zoper obdolženega. Če se pa izvajajo dokazi zoper soobtožene ne zgolj njega njemu ni treba tam sedeti. To menda veste ali pa ne veste? Torej potrudite se pa probajte to najti in nehajte s to mantro dvojnega vročenja če ni potrebno.

Sedaj gremo nazaj k gospodu Zalarju pa gospodu Fišerju. 10. februar je orientacijski rok za zastaranje. Jaz sem prepričan, da je sodnika, ki vodi primer pokazala neko stopnjo resnosti, namreč v 15-ih dneh tri obravnave, kar je sicer malo bom rekel glede na povprečje. Tam je povprečje veliko večje. O tem je pisal gospod Pogačnik, predsednik okrajnega ali okrožnega sodišča v enem od svojih člankov. Namreč ponedeljek, torek, sredo in četrtek sem sodil v petek se pa piše – to je njegov zapis. Ampak vseeno, ta sodnica je pokazala neko stopnjo resnosti in očitno se nekaj trudi, ampak manjka izjava ministra, »letele bodo glave«. Zakaj minister tega ne rečete v tem primeru ali lahko to pojasnite? Zakaj tega ne rečete v tem primeru?

Namreč ta dva gospoda sta osumljena kaznivega dejanja, ki ste ga prepoznali tudi vi kot korupcijsko dejanje. Obstaja dokument z vašim podpisom, kjer ste zapisali, da je zaposlitev, odnosno premostitev… Zaposlitev gospoda Škrleca na Vrhovnem državnem tožilstvu, en dan pred nastopom Janševe Vlade koruptivno ravnanje. Torej koruptivno sta ravnala, tu je vaš podpis. Ampak manjka, letele bodo glave, kje je to? Bo ali ne bo? Veste, to so dvojna merila.
Gremo naprej, vi ste se prej hvalili kaj vse ste naredili, poglejte, dva primera bom naštel. 22. 5. 2017, to je zdaj več kot pol leta, je bila Republika Slovenija dolžna implementirati direktivo Evropskega parlamenta, odnosno EU in Sveta, 2014 / 41 o evropskem preiskovalnem nalogu o kazenskih zadevah. To je pol leta. Časa za to je bilo tri leta, namreč, to je bila stvar sprejeta 3. 4. 2014. Danes je pol leta že čez, nastali so vsi pogoji, da sev Sloveniji sodi zaradi te zadeve, zadeva še ni uvedena ampak obstaja pa verjetnost, da bo kmalu, ker pač ministrstvo ni svojega, ker čudovita ekipa na ministrstvu ni svojega naredila. Z vami vred.

Še huje, direktiva EU parlamenta 2012/ 29 in pa sveta z dnem 25. 10. 2012 je bila sprejeta govori pa o določitvi minimalnih standardov na področju pravic podpore in zaščite žrtvam kaznivih dejanj. Ej, žrtve kaznivih dejanj ali niste vi za “vov”. Veste, da bi jo morali implementirati v naš pravni red 16. 11. 2015? Torej, pred dvema letoma in čudovita ekipa še nič. Še nič. To da bomo kakšno kazen plačali, pač ni problem, ker takrat bo minister mogoče že komisar. Saj je ne bo plačal on, saj jo bo plačala država odnosno davkoplačevalci.
Zdaj pa poglejte, tam ste prej kazali neke grafe, saj vidno ni bilo nič, pa sem vas dobro poslušal in ste našteli sev, kaj je bilo sprejeto z vidika zakonodaje. Jaz podatkov si nisem pripravljal, pripravljal sem jih danes ob 3 zjutraj. Nisem si pripravljal podatkov za leto 2017, to drži, imam pa podatke za leto 2016. Poglejte, za leto 2016 ste planirali sprejeti devetnajstih zakonov. Prav pravočasno ste v DZ prvenstvu in DZ je sprejel dva zakona od devetnajstih. Z veliko zamudo, ste pretresli še pet zakonov. Dvanajst zakonov od devetnajstih pa v dokumentih, ki se imenuje normativni program Vlade sploh niste prinesli. V letu 2016. Torej, kako je z učinkovitostjo? Slabo.

Zdaj, govorili ste v preiskavi bančne luknje pa še o nekaterih zadevah in nekaterih zakonskih spremembah, v tistem delu ste imeli prav, da nekatere zakonske spremembe so bile sprejete, tukaj jih ne morem zanikati ampak rezultat. Islandija je odkrila svojo bančno luknjo, dve leti pred nami. In 26. 10. 2016 je zadnji bankir sedel v zaporu. Zadnji. Mi smo bančno luknjo odkrili seveda dve leti kasneje in v zaporu imamo nič. Nikogar. Obstajata dve sodbi, ki sicer še nista pravnomočni, tako da bosta razveljavljeni ampak zaenkrat je to vse, kar je.

Poglejte, na hiringu ste vi rekli, vaš hiring je bil eden najdaljših, eden daleč najdaljših. Jaz pač sem zadolžen za notranje zadeve in za pravosodje znotraj poslanske skupine in že pred letom dni sem šel v analizo vajinih nastopov.
In sem si izpisal ven obljube, ki sta jih dajala. Vi ste jih trosil kot marjetice. Obljub je bilo toliko, da je meni papirja zmanjkalo in pišem poslanska vprašanja že dve leti iz tistega, ker ste toliko obljub natrosil. Pri ministrici pa sem našel nič obljub in jim ne pošiljam poslanskih vprašanj, vsaj na temo hiringa ne, ker je nimam kaj vprašati. Nič ni obljubila. Vi ste pa rožice sadil. In ena izmed rožic je bila ZOPNI?. To bo ena od prvih prioritet. Kaj pa sedaj? Ali je še prioriteta glede na to, da bi rad postal komisar pred zaključkom mandata.

Mreža sodišč je bila napovedana. To bo tudi strašna prioriteta. No, tam pred enim tednom sem dobil pismo sodnikov, ki so se podpisali. Niso anonimka, ampak vam jih ne bom razkril. Povedali so mi, v tem pismu, da to mrežo sodišč pripravlja gospod Potočar, to je tisti iz partizanskih časov, mislim upokojen sodnik. Upokojen sodnik verjetno za velik denar. Vas bom sedaj v poslanskem vprašanju vprašal koliko ste mu že izplačal in gospa Pivkova. To je pa tista partizanska čepica, ki je bila predsednica sodišča v Ljubljani in za vse tisto, kar se je dogajalo zlasti okoli prijateljev v stečaju je dobila nagrado. Prišla je k vam na ministrstvo. Vmes je pozabila dva telefona vrniti na sodiščih. Pozabila vrniti, nekaj mesecev pač potegneš, saj to ni nič, saj je to državno. To je dokazano, saj imam dokumente o tem. Se mi ni treba smejati. Vam bom pokazal dokumente. In ta dva sedaj pripravljata mrežo sodišč in sodniki, ki so mi pisali se križajo. Ampak tisti sodniki so hudo mlajši od gospoda Potočarja.
V hiringu ste napovedali resno razpravo in hud poseg v zakon o SOVI. Jaz resne razprave, pa sem menda eden od soavtorjev tistega prvega zakona, nisem bil deležen, sam nič ne vem o tem, vem samo, da je neka huda razprava lani potekala na to temo, da bi neka pooblastila dali ali nekaj takega. Skratka s tem hiringom ste rekli, da boste zakon o SOVI resno odprl in rezultat nič.
Naprej. Napovedujem supervizor za slovensko pravosodje. Bil sem zelo vesel, ko sem to poslušal na hiringu. To bo pa res nekaj takega kot je tisti supervizor, ko tam pogledaš in takoj vidiš koliko kdaj kdo kje zasluži s pogodbami na račun države. Tudi sebe najdem gor, če je na tem. To je dobro in sem tudi pohvalil ta supervizor takrat. In sedaj sem računal, da bo supervizor v pravosodje, madonca to bo res dobro. Kaj pa je sedaj to? Ali bo in kdaj bo? Ne vem. Vsaj sam ne vem, da bi bil.

Ob nastopu, ko ste šli iz Komisije za preprečevanje korupcije, ste napisali eno dolgo pismo, ki so ga vsi gledali, vsi prebirali, Vlada gospe Bratuškove ga je obravnavala. Celo rekla je, da je to res. To so res problemi te države, ki jih je res treba rešiti. Skratka, tudi sam, ko sem to bral, moram reči, da sem bil na nek način vesel, da sem to bral in tam je tudi pisalo: »Zahtevam ustanovitev inšpekcije za javna naročila.« Sedaj ste pa član Vlade, sedaj pa ja zakone pišete. Kje pa je ta zakon?

Ob odstopu s KPK ste rekli tudi tako: »Sprejem novele zakona o dostopu informacij javnega značaja, ki bo omogočil razkritje odvetniških svetovalnih, vključno s svetovanjem s področja komunikacije, sponzorskih donatorskih pogodb, ki jih sklepajo podjetja v državni lasti.« Da je to nujno potrebno narediti. Ali to že imamo? Ali veste ali to imamo? Ne vem. Sam ne vem, da bi to imeli.
Ob nastopu ste govorili o zakonu o Slovenskem državnem holdingu, ki je nujno potreben. Sam še nisem nič videl. Ne vem, mogoče gospod Šircelj kaj ve o tem, ampak sam ne vem za to.

Da ne govorim o tem, da imamo zakon o dedovanju. Ne vem, če kdo ve. Veste od kdaj je ta zakon. Iz 1976?

No, no, vam je verjetno fino soditi o njem, če že, pa pustiva to. Evo, to so tudi vaše besede: »Predlagal bom zakonodajni poseg v smislu bistveno večje javnosti in preglednosti različnih disciplinskih, etičnih pritožbenih postopkov kot tudi odvetnikov, kot pri notarjih, izvršiteljih ter seveda na državnem tožilstvu in sodstvu.« Kaj pa zdaj s tem? Je zdaj kaj bolje s tem? Na poslanska vprašanja dobivam odgovore, da v glavnem ni nobenih postopkov zoper kake odvetnike pa take stvari; če pa kje so, pa se konča z oprostitvijo ali pa kaj takega. Ne vem, da bi bilo to kaj novega. Napovedali ste tudi celovito – tu pa z ognjem in mečem, a veste, ognjem in mečem, zato ker gre za pravosodje, zato z ognjem in mečem, ste rekli – cenilci, izvedenci, tolmači, izvršitelji, upravitelji, to pa, kajne, ker ravno ne gre za neposredno pravosodje, ampak gre za pomembne ljudi, ki vplivajo na te zadeve. To z ognjem in mečem? Ali je kdo kje videl, da bi kje kaj gorelo? Nisem nič videl.

Gremo naprej. Ena ključnih prioritet bo vzpostavitev sistema implementacije zakonodaje – se pravi, ključna prioriteta, ena od prioritet, implementacija zakonodaje. Jaz sicer ne vem točno, kaj ste mislili, ampak opazil pa nisem, da bi kaj bilo.

Na »hearingu« ste govorili tudi o nujnosti sprememb na področju zdravniških opravičil in vročanja. Zdravniška opravičila, kolikor vem, so bila, za vročanje ne vem, ali se je kaj posebnega zgodilo, pri opravičilih pa vem, da se je, z zakonom.
Napoved uvedbe sistema sodnikov mentorjev in občasnih izpitov. Skratka, govorili ste o tem, da so pač mladi sodniki prehitro vrženi v ogenj, v vodo in da nujno potrebujejo mentorje, pa tudi kake izpite. Jaz nisem opazil, da ste to naredili.
Glejte, iz »hearinga« imava, bom rekel, serijo marjetic, ki so zdaj vse ovenele, takrat so bile pa lepe. In človek je dobil vtis, aha, zdaj bo pa res nekaj se zgodilo na pravosodju.

Zdaj, minister, bova rekla še takole – tole sem si moral dopisati glede na današnje poročanje medijev -, vi v medijih danes namigujete, da ima SDS strahotne okostnjake v Novi kreditni banki Maribor. Namreč, ni vam všeč, da so bili leta 2012 ali kasneje postopki ustavljeni. Ni všeč ministru to. Bom razložil, za kaj gre, zaradi javnosti, ne zaradi vas. Glejte, minister, vi imate v mariborski kreditni banki NKBM neposredno zvezo, vaša žena opravlja odvetniške storitve za NKB Maribor. Enajsti mesec leta 2014 4.600 na mesec, za en mesec 5.700, potem pa povišanje, deveti mesec leta 2015, 25.000 evrov na mesec. Saj vam lahko tudi ona kaj pomaga, kajne, če dela za Novo kreditno banko Maribor, in verjetno ji boste zaupali, kajne. Vsaj jaz bi ji. Za kaj pa gre? Vi se boste točno spomnili tam leta 2012, 2013, 2014, ne vem točno, kdaj, nek tak strašen napis v Dnevniku – to je logično, zakaj v Dnevniku, kajne – »Janša in Kovačič sta komunicirala.« Si predstavljate, komunicirala sta, ko je bil on predsednik Vlade, on pa šef državne banke, in sta komunicirala. Pa ste naštevali tam depeše, pa to in ono. Aha, groza! No, potem se oglasi Kovačič, pa pravi: »Ja, saj sem z lastniki govoril, ampak več s Pahorjem kot z Janšo, tam sem imel več komunikacije, veste, ker je bil dlje časa predsednik.« No, potem pa nič. No, potem pa zameljejo policijsko-kriminalistični mlini – in kako pride do tega, to vam lahko razložim, kako pride do tega, in to se je fizično zgodilo.

Ko kriminalistična policija zaseže nek strežnik, ga ne bo nikoli pregledala, to je menda vsem, ki imate malo pojma o računalništvu, znano, se ne da. Ampak naredijo kaj? S ključnimi besedami. In če vneseš ključno besedo Janša, Kovačič, pač dobiš tiste maile ven. In če ne vneseš Kovačič, Pahor, jih pač ven ne dobiš. Potem imaš pa samo enega osumljenca, bravo jaz. No in potem, ko sodstvo reče, ko sodna veja oblasti reče, ad acta, končali smo, ni kaznivega dejanja, no potem ima pa minister politični »puč« za medije, da so tam okostnjaki. A ni to v redu? Glejte, zdaj, trebam še neki se, da ne bom preveč časa porabil. Predgovornik je govoril, koliko je SMC prispevala k boljšemu življenju ljudi. Koliko ste dobili penzionosti? Več kot 2, ne vem, odstotka. Koliko ste dobili ostali državljani, lahko pogledajo plačilne liste. Jaz pa vas, pa vaše upokojence pozivam, da vzamejo ven plačilno listo ali pa penzijski listek 31. 12. 2014, potem pa tistega 31. 12. 2018. Pa pogledajo ta znesek, pa ta znesek. Velja za vse delavce in za vse upokojence. Pogledajo levi, desni znesek in izračunajo, koliko je desni višji od levega. Pomeni, koliko so imeli leta 2008 večje plače in penzije kot leta 2004. A veste, koliko? 25 %, to je povprečje. Bili ste v Vladi, v redu. In zdaj se hvaliti z 2 % ali s temi fičinki, ki zdajle gre gor, je pa neskromno. Jaz bi bil bolj skromen, jaz bi bil bolj skromen, me razumete. 25 % je torej med 2004 in 2008 plusa v denarnicah naših državljanov. Zdaj pa, kakor jaz vem, kak fičink prileti, kak procent. Zdaj bom jaz kmalu na tem, bom gledal, gospod Jurša, v naslednjem mandatu, koliko boste kaj tudi za mene prispevali. Prav.
Vi govorite o naštevanju interpelacij, ste govorili, in rušenju Vlade. Av, ah, kako ste si bogi. A veste, da ste si bogi? Kar smejte se mi. Ampak, kaj se je zgodilo novembra 2007? Novembra 2007 so, po mojem spominu, pa me naj kolegi popravijo, so ministrstva imela enega ministra in enega državnega sekretarja. Če se ne motim, je bilo tako. Vrhunec priprav, vrhunec priprav na predsedovanje Evropski uniji, cela Evropa je gledala to Vlado, kako bomo speljali predsedovanje. 571, forum, spiše pismo, pa reče in poziva države Evropske unije, da pač ne zaupati predsedovanju Slovenije, ker to pač ne bo, ker Slovenija ne more tega prevzeti, ne bo, ker ima nesposobno Vlado. No takrat se tisti, ki imajo isto barvo krvi, ki sedijo tu, z izjemo Desusa, tukaj, spišejo interpelacijo Vladi, interpelacijo Vladi manj kot 2 meseca pred začetkom predsedovanja. In izza te govornice jih je takratni predsednik Vlade pozval in je rekel, prevzemite Vlado in prevzemite predsedstvo. Veste, kako so glasovali? Ne. Se pravi, ropotali so, zganjali so hrup, onemogočali so delo Vlade in priprav na predsedovanje Evropski uniji. Veste, to je bilo pa res hudo, to je bilo pa res hudo. Danes vam pa ni nič hudega, ker danes vam tak in tak ankete kažejo nulo in je tak brez veze. Eni so mi zadnje dni očitali, da pri tej, tem postopku, ki smo ga sprožili okoli ustavne obtožbe predsednika Vlade, da napadamo vas. Ah, kje pa. Glejte, če bi človek upošteval ankete, ankete kažejo SD boljše.
Potem bi poskusili Židana, recimo, Cerar ni tarča, ker ga tako ali tako ne bo.
Glejte, še nekaj, in s tem bom potem tudi končal. Vi se boste spomnili tistega »letele bodo glave«. In minister je prej tudi – ali pa je bilo stališče poslanske ali ne vem kdo – govoril o tem, da zdaj zaradi spremenjenega zakona imamo pomembnega zapornika na Dobu. Ja, fino, ja, Bavčar. Veste, leta 1997 je bil obsojen neki Grubelič, ki je 20 let nosil zdravniška potrdila od istega zdravnika, tako da je zastaralo, pa ni šel v zapor. Tako tu ne na tak način, se nima smisla hvalit.
Skratka, interpelacijo bomo podprli, ker je to pač v korist državljanov Slovenije, ker je to v korist te države in nič drugače. Je pa treba za zaključek reči, da res nima smisla se ukvarjati za teh nekaj mesecev, bom rekel, s takimi stvarmi. V nadaljevanju bom pa še sam seveda kaj prispeval, ker sem eden zadnjih razpravljavcev. Hvala lepa”.

6 komentarjev

 1. Klemenčič JE ČLOVEK STRAŠANSKO UMAZANIH DEL!
  “Doletelo ga bo”…”KAR SEJE, POŽEL BO”..PREJ ALI SLEJ.
  Po Klemenčiču: “Letele bodo glave”…VERJAMEM, DA KMALU TUDI KLEMENČIČEVA! Dovolj je….laži, sprenevedanj, prevar…..

  Dr. Vinko Gorenak – VRHUNSKO!

 2. Hvala, gospod Gorenak. Odlično.
  Vemo, da pri tej vladi nebo uspela nobena interpelacija, ampak vsaj čujemo in vidimo lahko, kaJ počnejo razni Klemenčiči. Resnica jih sicer ne odvrne od korita, jih pa vseeno boli.

 3. Človeku lahko vse daš, pameti ne moreš. Poslušal sem samo del razprave, pa moram nekaj reči:
  – eni poslanci govorijo, zato da delajo hrup (iz svojih grl). Debatirajo samo da tečejo besede.
  – eni še govoriti ne znajo, pa berejo, včasih tako hitro, da sploh ne moreš registrirati, kaj je prebral.
  – vladna večina (večji del poslancev bo samo do konca mandata-to je še pol leta), skrbi samo za še poletno plačo.
  – glave bodo letele samo, če bodo ljudje se spremenili. Že dolgo časa velja duhovni zakon o volitvah ki pravi: Lopov voli lopova, cmerar voli cmerarja, morilec voli morilce (ali pa naslednike le-teh). Tako da je parlament samo odsev ljudi, njihove notranjosti!
  Vsi levičarji bi pomagali ampak ne s SVOJIM denarjem. Ampak z skupnim. Povejte mi, ali so levičarji v 27 letih-na 45 podlage (razen 5 let Janše in pol leta Bajuka), sploh kakšen davek ukinili. Nikoli in nikjer. Edini davek ki je bil ukinjen, je bil pod Janševo vlado (2006 se mi zdi) in to davek na plače.
  Sicer pa ljudi politika ne zanima. Dokler je vsaj minimalna plača, ali minimalna penzija so zadovoljni.

  Kaj ko bi se zbrali in dali pritožbo na ustavno sodišče vsi reveži skupaj za katere država da 290€ na mesec, da se jih izenači z begunci in azilanti. Saj bi morali biti enaki pred zakonom in ustavo!

 4. Ni potrebno brati, sem vas gledala in zaploskala! Ampak ( vedno ta ampak) problem, ki ga je izpostavil g. Breznik, je trdilen v tem, da je , smo, ste , stranka SDS marginalizirana, t.i. “ enfant terrible”, ker opozarjate na, dobesedno, norosti te Vlade, tega HIK ministra, Levice, multipraktika Moderndorferja. Kako drugace? Spet, volivec mora doumeti drugacnost, pravilnost SDSa. Kako? Besede v Parlamentu so premalo, odziva presstitutskih, kupljenih medijev, ni! Torej je edina pot volivec, dobesedno ga “okupirati” z novicami, informacijami, resnico, …doma, na cesti, v stali, na pasniku, v restavraciji, …povsod se mora slisati resnica. Kucan in Golobic imata medije, mi imejmo resnico. Moji obiski sorodnikov so postali poligon za debate, izpostavljanje kljucnih domen, IranNLBgate, groznje g. Mozini, Janovicevi otroci in njuni Cipri, Jankovicevi odpisi 16 mio, kadrovanje Lebna na Luko Koper, Sirec brivec, … kolikor hocete. Nujno med ljudi, saj narod misli, da ce gre lahko na kavo, pa v trgovino, pa ima denar celo za cokolado, zivi bajno! Ne, ne zivi bajno, zivi bedno. Danes je Dobovsek ustanovil stranko, na Vrhniki!!!, ni pa glasoval za interpalacijo. JA, pobral bo glasove tudi SDSu! NSI, stranka, ki je izgubila duh dr. Bajuka, pomagajmo ji, da ga najde! Hocemo dobre ljudi, JA, g. Jansa je en takih, a brez truda, obiskov, prepricevanja, ..ne bo slo!

 5. Moderndorfer je včeraj v DZ zgrešil temo dnevnega reda seje DZ. Kot da ni vedel, da je na dnevnem redu interpelacija Ministra Klemenčiča. V zanosu in transu ga je bilo prepoznati, da mora osebno interpelirati g. Gorenaka in ostale poslance SDS. Kako drugače? S topoumnimi, vendar grozljivimi udbovskimi lažmi in gazenjem po nedolžnih ljudeh in nagravžnim zaničevanjem. Predsedujoči pa nič.
  Vendar se je potrebno zavedati, da je on kučanistom zelo primeren in koristen in potreben, kot gajžla za opravljanje umazanega posla z udbovskimi metodami, za pretepanjei njim uporne in še ne pokorjene na desnici, da pa sami, in še pomembneje za njih, da samo levi ostanejo čisti in pošteni pred ljudstvom, desni pa osramočeni in nevredni nikakšnega zaupanja.
  Gazenje po ljudeh partiji uspeva in daje učinke na volitvah, ker te resnice ne pripustijo v še vedno partijske dnevne medije.

 6. Vsak vaš nastop žal dokazuje vašo zmoto in napako – namreč to, da ste se odločili za upokojitev.
  Vas sicer povsem razumem, ampak z vsakim nastopom jim pokažete, kakšna je razlika med govorom in branjem napisanega teksta.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!