Milan Kučan, Marjan Šarec in Jaka Racman

Ta prispevek začenjam pisati 12. 11. 2017 ob 18.00 uri. Torej eno celo uro pred tem, ko bodo objavili prve rezultate drugega kroga volitev za predsednika RS. Verjetno pa ga bom končal okoli 21.00 ure ali kasneje, ko bo ime novega ali starega predsednika RS že znano. Nenavadna odločitev torej. Toda okoliščine, točneje zapisano, slovenska realnost mi to preprosto narekuje.

»Volilci imajo vedno prav«. Ta stavek ste zagotovo slišali že neštetokrat. Ta stavek je verjetno največkrat izgovorjen stavek vseh politikov modernih demokracij zahodnega tipa. Zgodovina mojih izjav bi zagotovo pokazala, da sem ta stavek izrekel tudi sam. Res pa je tudi to, da ni politika, ki bi želel še kdaj kandidirati na volitvah in bi si upal izreči karkoli drugega. No jaz na volitvah ne bom več kandidiral in morda bom tudi zato zapisal naslednje. Stavek »volilci imajo vedno prav« bi v slovenskih razmerah lahko zapisali tudi takole: »Milan Kučan, dominantni mediji in finančno mafijsko podzemlje v Sloveniji volilce lahko »nategnejo« (se opravičujem izrazu) do te mere, da lahko kamorkoli izvolijo kogarkoli, ki ga oni določijo«. To je lahko tudi priljubljeni lik iz risank Jaka Racman.

No, če bi kdo želel mojo izjavo interpretirati v smeri podcenjevanja volilcev, naj mu že naprej povem, da temu ni tako. Tudi drugod v Evropi je natanko tako in nič drugače (Španija, Velika Britanija, Češka…).

Še več, zadnji volilni rezultati kažejo na zmago Boruta Pahorja (12. 11. 2017 ob 20.15). Toda to me niti ne zanima, čeprav sem Boruta Pahorja javno podprl že takoj po prvem krogu volitev. Nekateri so špekulirali ali moja podpora  Borutu Pahorju predstavlja »upor« ali »igro«. Nič od tega sem jim odgovoril. Le glas bom zanj oddal na volitvah kot mi to narekuje državljanska dolžnost in moja vest.

Pa se vrnimo k Milanu Kučanu, Marjanu Šarcu in Jaki Racmanu. Maja 2017, torej le nekaj mesecev pred današnjimi volitvami, se je Milan Kučan slikal z Marjanom Šarcem.

Kučan

                                        Milan Kučan in Marjan Šarec: (Foto: Internet)

Stric iz ozadja bi zapisali nekateri. Toda ne vem, če je to tako enostavno. Niti nisem več prepričan, da Milan Kučan le s slikanjem z nekom lahko doseže to kar si želi. Gre za veliko več. Neformalna poteza Milana Kučana (fotografiranje), kar je še huje ali bolj strašljivo, za dominantne medije pomeni neke vrste »obvezno navodilo« kako naj ravnajo in kako naj poročajo in kako naj predstavljajo po njihovo »neodvisna merjenja javnega mnenja«. Hkrati taka poteza Milana Kučana pomeni tudi jasen signal finančno mafijskemu podzemlju, kaj jim je storiti.

Pa prestavimo to v drugi krog predsedniških volitev. Zakaj je Marjan Šarec dosegel tako visok rezultat? Odgovor je v rokah Milana Kučana, dominantnih medijev in finančnih mafijskih  omrežij iz ozadja. V sedanjih razmerah v Sloveniji odloča Milan Kučan v sodelovanju z dominantnimi mediji in finančno mafijskimi omrežji, ki mu večina volilcev žal nasede. V tem kontekstu preseljevanja volilcev je precej mogoče razumeti tudi bodoča ravnanja »nategnjenih« (se še enkrat opravičujem za izraz) volivcev.

Kako si drugače razlagati vso navijaštvo dominantnih medijev, kako si drugače razlagati pismo kvazi intelektualcev, ki so napadli Boruta Pahorja, kako si drugače razlagati komentiranje ostarelega nekdanjega jugo ustavnega sodnika in predsednika Državnega sveta Ivana Kristana, ki je na javni TV vedel le to, da »ne kaže voliti Boruta Pahorja ampak onega drugega kako se že piše Šarec ali nekaj takega« kot je dejal. Kako si drugače razlagati dejstvo, da je večini državljanov Slovenije znani koprski župan Boris Popovič, ki ima kaj pokazati kaj je naredil, na volitvah v prvem krogu dobil le dober odstotek glasov, večini državljanov Slovenije neznani kamniški župan Marjan Šarec, ki nima kaj pokazati kaj je naredil in ga na kamniški občini zaposleni menda kličejo »psiho«, pa je v drugem krogu skoraj premagal Boruta Pahorja, ki se lahko pohvali s funkcijami predsednika parlamenta, vlade in države?

Pa se vrnimo k Milanu Kučanu. Seveda bo kdo rekel, da pretiravam, da Milan Kučan nima take moči, da Milan Kučan sploh ni javno, jasno in glasno podprl Marjana Šarca in še kaj. Vse to je res. Res pa je tudi to, da v naših razmerah zadostuje njegovo slikanje z izbranim kandidatom, dve tri kritične besede na račun pritikandidata in to je vse. To dominantni mediji in mafijsko finančno podzemlje razumejo kot obvezno navodilo in stvari stečejo kot po maslu.

Končni rezultat letošnjih predsedniških volitev Milan Kučan, dominantni mediji in finančno mafijsko podzemlje morda niti niso dosegli, saj njihov izbrani kandidat Marjan Šarec ni bil izvoljen. Morda to le kaže na slabitev njihove moči. Morda pa to sploh ni bil njihov končni cilj. Morda je njihov končni cilj njegova izvolitev za predsednika vlade čez slabega pol leta.

Toda mislim da nimajo prav tisti, ki mislijo, da bi izvolitev Marjana Šarca na mesto predsednika države, pomenila manj konkurence na državnozborskih volitvah prihodnje leto. Milan Kučan, dominantni mediji in finančno mafijsko podzemlje bi zagotovo našli nekoga, ki bi ga »prodali« naivnim volilcem. Konec koncev, v naših razmerah bi to lahko bil tudi priljubljeni lik iz risank Jaka Racman. Vsekakor bi bil nov obraz.

Ne pozabite izkušnje iz leta 2014. Nekaj mesecev pred evropskimi volitvami je Igor Šoltes ustanovil stranko ali gibanje »Verjamem«, z njo je kandidiral na volitvah v EU parlament, takoj po volitvah, ko je bil izvoljen, pa je stranko ali gibanje razpustil. Čisti »nateg« volilcev torej. Še boljši primer pa so seveda na hitro ustanovljene stranke kot so Golobičeva »ZARES«, pa Jankovičeva  »Pozitivna Slovenija«, pa Virantova »Državljanska lista« in Cerarjeva »SMC«. Vse so bile ustanovljene v nekaj mesecih, pobrale so veliko glasov ali celo zmagale na volitvah brez vsakega programa in pred novimi volitvami seveda propadle. No Cerarjeva »SMC« šele bo propadla. Vse je seveda že v začetku tako ali drugače podprl Milan Kučan.

Kučan 1ŠarecJaka Racman                                                      Kučan, Šarec in Jaka Racman (Foto: Internet)

Seveda obstaja velika verjetnost, da bo nov »nateg« naivnih volilcev prihodnje leto predstavljal prav Marjan Šarec s svojo listo ali stranko novih obrazov, ki jo bo Milan Kučan le z namigom podprl in vse bo steklo kot po maslu. Če pa bi bil Marjan Šarec izvoljen za predsednika države, bi pač prihodnji »nateg« volilcev Milan Kučan izvedel s pomočjo Jake Racmana ali koga drugega. No pa naj imajo »volilci vedno prav«.

12 komentarjev

 1. V vsej tej rdeči kloaki, na kratko, Kučanu uspelo, da je zmagal njegov kandidat. Ponazorilo za tiste, ki vidijo samo rdeče.
  Ko sežeš v košaro z jabolki, je izbira samo jabolko. Izbira je samo intenziteta okusa po kislem.

 2. Verjamem, da je bila predsedniška tekma rezultat Kučanove sposobnosti, ki ji sedanja opozicija na žalost še vedno ni dorasla (že v prvem krogu so bili z dvema njegovima kandidatoma preventivno sufisticirano izločeni vsi opozicijski predsedniški kandidati). Zelo verjetno se bo nekaj podobnega že petič ali šestič zgodilo na prihajajočih parlamentarnih volitvah. Milan Kučan, nekdanji vodja skupine za psihološko-propagandno dejavnost pri ZKS, ima topogledno zagotovo zelo bogate strokovne izkušnje, čeprav po osnovni izobrazbi ni psiholog.
  Kako mu lahko to uspeva in zakaj se je Demos tako klavrno končal?
  Kučanov zgodovinar Repe je pred kratkim zapisal sledeča realna dejstva: »Nekdanji komunisti so se porazdelili po različnih strankah, z njimi pa tudi navade in obnašanje. “Demokratični centralizem”, novodobna “moralnopolitična neoporečnost”, želja po obvladovanju vsega družbenega življenja, zahteve po brezpogojni uradniški in novinarski ubogljivosti, sledenje in nadzor, vloge tajnih služb, ne nazadnje manifestativna “afežejevska” emancipacija (razni ženski forumi po strankah in “starletne” poslanke)… so kaj več kot zgolj recidivi prejšnjega sistema v novodobnem kapitalizmu.«

 3. SDS in njeni organi niso sprejeli nobenega stališča koga podpreti v drugem krogu. Kako pa veste da sva z JJ različno glasovala? Jaz tega ne vem, pa tudi JJ je BP čestital.

  V Gorenak

 4. Ugotovitvam g. Gorenaka ni kaj dodati, le pritrdimo lahko. Pri vsem pa se v nekaterih medijih omenja g. Janša, njegov delež v volilni kampaniji in njegov poraz z zmago Pahorja. Prav zaradi slednjega sem poslal pisno vprašanje vodstvu stranke SDS, do pojasni oziroma opredeli do natolcevanje v nekaterih medijih, da je g, Janša sklenil nekakšen pakt s g. Kučanom. Odgovor še čakam in ko ga bom prejel, ga bom objavil v blogu g. Gorenaka. Upam, da mi bo g. Gorenak dovolil objavi.
  Vse spremljevalce tega bloga pa pozivam, da začno tvorno delovati za zmago desnice na prihodnjih parlamentarnih volitvah pod geslom: pomladniki Slovenije združimo se !

 5. Seveda lahko objavite kar želite na tem blogu le da bo v skladu s pravili. Kar pa se tiče pakta JJ z MK pa le verjemite da se kaj takega ni zgodilo in se tudi ne bo.

  V Gorenak

 6. Spoštovani Vinko Gorenak,
  kot vedno doslej, imate jasno in transparentno stališče do aktualnega političnega dogajanja, kar se odraža v vaših blogih. Večinoma se tudi tokrat z vami skoraj povsem strinjam.
  Zato apeliram na Vas, (v tem se ne strinjava), da na državnozborskih volitvah še enkrat kandidirate in tako še izboljšate javno podobo stranke, ki ji pripadate. Nekaj podobnega sem vam rekel tudi v osebnem pogovoru.

 7. Pakt Janša Kučan je še ena manipulacija medijev, že tolikokrat so slovenski volivci padli na finto novih obrazov in v drugi krog spravili komedijanta, človeka, ki mu je igralstvo poklic pri tem pa spregledali, da so jih še enkrat spretno peljali žejne čez vodo in dokler slovenski volivci ne bodo začeli glasovati s svojimi denarnicami toliko časa bo trajal ta agonija.Končala se pa bo tako kot se je Jugoslavija z bankrotom tokrat bo poleg gospodarskega sledil še moralni. Na žalost vam povem, da bo drugo leto novi predsednik vlade Marjan Šarec alias Serpentinšek in njegovi kloni.

 8. Lepa hvala za vaše stališče, razumeti pa me morate tako vi kot mnogi drugi. Vsaka stvar je enkrat končana in sam sem se odloči, da na naslednjih volitvah ne bom več kandidiral saj me čaka pokojnina.

  dr. Vinko Gorenak

 9. Jaz sem bojkotiral in imam srečo da ne bom gledal naslednjih pet let enako kot prejšnjih pet let, osla v ogledalu.Ker če bi volil enega ali drugega bi bil osel,tako imam pa čisto vest

 10. »Milan Kučan, dominantni mediji in finančno mafijsko podzemlje v Sloveniji volilce lahko »nategnejo« (se opravičujem izrazu) do te mere, da lahko kamorkoli izvolijo kogarkoli, ki ga oni določijo«.

  Prej se je temu reklo: udbopartija nas vodi. Ali je danes kaj drugače? Udbopartija je vladala s pozicije obvladovanja in nadzora nad vsemi državnimi inštitucijami. Danes imamo strice iz ozadja in njihovo kadrovsko politiko po inštitucijah. Razlika je samo v poimenovanju.
  Ni potrebe se spraševati, ali bo Šarec s svojo stranko zmagal na volitvah in postal PV. Za ponovno prevlado in kontinuiteto kučanistov na oblasti, jim bo zadostovalo, da Šarec pobere glasove tistih, ki Cerarja ne bodo ponovno volili, in vse volivce, ki so upravičeno ali neupravičeno jezni na vse sedanje politike.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!