SUSPENZ ZOPER FIŠERJA ODPRAVLJEN

Dne 24. 10. 2017 sem na tej spletni strani pisal o tem, da bosta nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar in nekdanji prvi tožilec Zvonko Fišer, zaradi zlorabe položaja, stopila pred sodnike. Spraševal sem se tudi ali je Zvonko Fišer že v suspenzu. Izkazalo se je, da je sedanji prvi tožilec Drago Šketa resnično uvedel suspenz zoper svojega predhodnika Zvonka Fišerja. Razlog je seveda v tem, da je Zvonko Fišer tudi uradno osumljen storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, in da postopek pred sodiščem že teče. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

No, danes pa je po mojih informacijah Državnotožilski svet (DTS) suspenz Fišerja odpravil. Na njihovi spletni strani o tem poročajo, a do vročitve sklepa Fišerju vsebine uradno ne povedo. Kaj sploh je DTS?  DTS sestavlja devet članov, od tega štirje člani, ki so jih izvolili državni tožilci izmed sebe, štiri člane izvoli Državni zbor, enega pa imenuje minister izmed tožilcev. Imenovani so za dobo šestih let.

Sodeč po podatkih spletne strani DTS so to: Hinko Jernull – tožilec; Diana Šeruga Sagadin – tožilka; dr. Matjaž Jager – profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani ; Alenka Mežnar – upokojena tožilka; Primož Suknaič – tožilec; dr. Katja Šugman Stubbs – profesorica na Pravni fakulteti v Ljubljani; Jože Tratnik – nekdanji ustavni sodnik; Boštjan Valenčič – tožilec. Tako uradna spletna stran DTS. Ne vem kdo je deveti član, v Državnem zboru se je v imenu DTS pogosto pojavljal Boris Ostruh – tožilec.

Če dodamo še to, da je bila ta sestava DTS imenovana še za časa Pahorjeve vlade, ko je tožilsko organizacijo vodil Zvonko Fišer, potem je vse jasno. Ta sestava DTS je sestava Zvonku Fišerju podrejenih tožilcev in njegovih kolegov profesorjev na Pravni fakulteti ali ustavnih sodnikov, saj je bil tudi sam ustavni sodnik. V tej luči pa je današnja odločitev DTS, da odpravi suspenz Zvonka Fišerja povsem logična in pričakovana. Zvonku Fišerju lojalni in podrejeni tožilci in njegovi profesorski kolegi in nekdanji sodelavci ustavni sodniki, so že drugič »rešili kožo« Zvonka Fišerja. In kdaj so jo prvič?

Že spomladi 2015 smo v SDS DTS predlagali da začne postopek razrešitve Zvonka Fišerja z mesta generalnega državnega tožilca iz povsem istega razloga – suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja. DTS je takrat odločil, da je Zvonko Fišer res ravnal nezakonito in nepravilno, da pa ta nepravilnost ni bila take narave, da bi začeli postopek njegove razrešitve. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Iz vsega tega se lahko naučimo vsaj nekaj. Takrat ko vam govorijo o neodvisnih in strokovnih organih kakršen je DTS po zakonu, takih in podobnih pa imamo v tej državi nešteto, takrat gre običajno za največje zlorabe zakona in sistema samega. V večini to seveda niso neodvisni in strokovni organi, ampak običajno pravo nasprotje tega. Tipičen primer tega je prav DTS. Levo politično motivirana struktura DTS se je v primeru Zvonka Fišerja uprla sedanjemu prvemu tožilcu Dragu Šketi, ki očitno skuša tožilsko organizacijo vsaj približati temu kar naj bi bila.

7 komentarjev

 1. Ni problem ukinitve suspenza Zvonku Fišerju, problem je v tem, da se očitno vidi dejstvo, da novi vrhovni tožilec Drago Šketa ni nič drugega, kot litka. Ne sicer po svoji volji, saj je odredil suspenz, ampak zato, ker ga očitno mafija na tožilstvu ne bo upoštevala.
  Ta mafija, kot odsdelek slovenske mafije deluje po znanem načelu: Psi lajajo, karavana gre dalej.
  To velja za vse oddelke slovenske mafije, katere šef je Milan Kučan.
  Ali se lahko kaj spremeni v tej ugrabljeni državi Sloveniji?
  Praktično nič. Volitve ne spreminjajo ničesar, pa naj bodo dr
  avnozborske, ali predsedniške.
  Opozicija je popolnoma nemočna in ne zmore niti najmanjšega premika. Kjub velikanskim naporom, ki jih vlaga pri razjasnjevanju določenih lumparij in neoravilnosti, se delež njenih podpornikov zmanjšuje in prihodnje državnozborske volitve so obsojene na popolni polom.
  Mladina ni več zaineresirana za domovini Slovenij. Mika jo tujina, Slovenij pa ocenjuje le kot odskočno desko.
  To je posledica delovanja mafije, ki obvladuje celotno družbo.
  Žal Sloveniji niti tako opevana Evropa ne pomaga, saj se drži načela, da je oblast v Sloveniji legalno izvoljena in da dela to, kar volivci želijo.

 2. Še vedno velja, pri nas še posebej – psi lajajo, karavana gre dalje …..

 3. “Če dodamo še to, da je bila ta sestava DTS imenovana še za časa Pahorjeve vlade, ko je tožilsko organizacijo vodil Zvonko Fišer, potem je vse jasno. ”

  Samo drobno dopolnilo k tej navedbi, da bo informacija korektna in popolna, ne pa zavajajoča glede vloge Pahorjeve vlade – ki pa je sicer ne branim nimam za eno uspešnejših:

  Državnotožilski svet sestavlja 9 članov, od tega 4 člani, ki so jih izvolili državni tožilci izmed državnih tožilcev, ki nimajo vodstvenih položajev, in sicer po enega izmed tistih, ki imajo naziv vrhovnega državnega tožilca, višjega državnega tožilca, okrožnega državnega tožilca in okrajnega državnega tožilca; 4 člani, ki jih izvoli Državni zbor RS na predlog predsednika RS izmed pravnih strokovnjakov; ter 1 član, ki ga imenuje minister za pravosodje izmed vodij okrožnih državnih tožilstev.

 4. Kot je bilo že večkrat ugotovljeno, sta se zakonodajna (D) in izvršna veja (vlada RS) oblasti po osamosvojitvi in uveljavitvi parlamentarne večstrankarske demokracije ter po prvih demokratičnih volitvah ustrezno razdružili med sabo in spremenili ter opazno pretrgali vezi kontinuitete s prejšnjim totalitarnim političnim sistemom in nekdanjo prakso vladanja troedine državne oblasti pod vodstvom avantgardne in edine odločujoče partije ZKJ/ZKS.
  Sodna veja oblasti se je sicer, vsaj deklarativno, tudi ločila in osamosvojila v tretjo in načeloma avtonomno vejo nove oblasti, ni pa pretrgala vezi kontinuitete s prejšnjo totalitarno doktrino in prakso ter s kadrovsko setavo, zaradi česar je ostala sodna veja vse očitnejši ostanek totalitarne preteklosti in vse hujši tujek v demokratični družbi.
  Posledice tega v tretjini državne oblasti neizvršenega procesa diskontinuitete s totalitarnim izročilom so vsak dan bolj očitne v razkoraku med demokratičnim okoljem in sodno prakso, med svobodo in inovativnostjo gospodarstva in podjetništa ter formalnopravno zadrtostjo ter črkobralsko togostjo in mrtvoudnostjo sodstva. Ne nazadnje so posledice očitne v kritičnih odzivih Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) z množico ovrženih sodb naših sodišč in posledično množično izrečenih odškodnin sodnim oškodovancem v RS ter v splošnem nezaupanju državljanov RS do sodne veje oblasti, ki je komaj še 16-odstotno.
  Žal ta porazni rezultat zaupanja javnosti posebej ne vznemirja ne premiera vlade RS, ki je po poklicu prof. pravnih ved, ne ministra za pravosodje, ki se je iz bučnega preganjavca korupcije in pravičnika v KPK kot minister prelevil v nenehnega jamravca, ki se ob svoji nemoči javnosti izpostavlja le še s samousmiljenjem, da o nekdanjih in aktualnih sodnih funkcionarjih, ustavnih sodnikih in profesorjih prava na javnih in zasebnih fakultetah sploh ne izgubljamo besed.
  “Reševanje” dobrega imena prejšnjega “prvega državnega tožilca” s strani tožilskega sveta je le še en dokaz, da je deklarirana avtonomija organov sodnih oblasti, ki niso pretrgali kontinuitete s totalitarnimi časi, le prispevek k utrjevanju ter nadaljnjemu “betoniranju” zavrženih doktrin, praks in varovanju njihovih protagonistov. Avtonomijo bi si morali pristojni organi in funkcionarji sodne veje oblasti šele prislužiti s temeljito notranjo osvežitvijo in pomladitvijo v kadrovski sestavi in posodobljeni ter mednarodno primerljivi pravni doktrini in praksi.

 5. V vsej tej kolobociji levosučnih ne vidim rešitve. Zakaj? Najmanj dva mandata je nujo potrebnih, da desne vlade počistijo in očistijo sistem tako v JU in JS. Najmanj dva mandata. Kar na zblojenost Slovencev slabo kaže, da bi to uspelo. Desnica bo morala spremeniti način pristopa nagovora Slovencem. Nagovor neposredno ljudem z vprašanjem, ali so zato, da očistimo Slovenijo od mafije in jo spravimo na tirnice normalne evropske države. Nagovor narediti na odru z mikrofonom, na ulici, povsod po Sloveniji. Narod mora dobiti občutek, da sodeluje v tej borbi proti kraji, proti zdravstveni korupciji, pravosodni korupciji…..Narod se bo aktiviral z besedo ,ki jo razume in sam govori.
  Karikirano povedano. Sistem, ki ga je uporabljal Kramberger. Morda se nekateri spomnijo, kako je pritegnil množice. Seveda nekaterim, ki se jih je zadeva dotikala, so ga poniževali in na koncu “utišali”. Bil pa je učinkovit. Sicer je to korak nazaj, pa vendarle kontra , twitterjem in ostali medmrežni infrastrukturi. Pomembni so šoki, da se narod zbudi.

 6. Vsa poanta našega sodstva in tožilstva?? Čitam star najbolj demokratični ćasopis(Dnevnik) (ga dobim od
  kolegov socialistov) iz dne 19.10.17,piše družbeno politični delavec Mihael Šorl .
  45 let je dobil guverner,( guverner iz Brazilije) G.Cabral,ki je od vsakega posla z nekim gradbenim
  podjetjem dobil 5 odstotkov provizije, ja ljubi Šorl ! Ja ljubi Mihael ,a nebi raje pisal o Jankoviću
  pa še prijavit ga bi šel našim KEKCOM iz NPU-ja(ti so sami James Bondi)! No v glavnem Fišer bo
  zahteval za Jankovića 90 let !! NO,MALO MORGEN !!!!!!!!!!!!

 7. Šket in DTS sta eno in isto. Pač za javnost zaigrana zavzetost za zagotovitev gole zakonitosti. Zrežirano: Šket bo kao odstavil Fišerja, DTS bo odpravil suspenz. Volk sit in koza cela. A ni lepo?

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!