Čas pred Kristusom in po Kristusu = Čas pred Jankovićem in po Jankoviću

Smo v letu 2017. Zakaj že? Zakaj ne več ali zakaj ne manj? Zato ker imamo Gregorianski koledar, ki se imenuje po papežu Gregorju XIII, ki ga uporabljamo vse od leta 1582. Vse skupaj pa je seveda vezano čas rojstva Kristusa, ko smo začeli šteti leta.  Čas pred kristusom in čas po Kristusu torej. In kaj ima to skupnega z Jankovićem. Nič boste rekli. Toda temu ni čisto tako. Zakaj? Pojdimo po vrsti.

Če bi ta prispevek pisal v visoko strokovnem pravniškem jeziku me večina seveda ne bi razumela, zato bom zadeve precej poenostavil. Kadar policija  nekoga sumi, da izvršuje kazniva dejanja, se pod določenimi pogoji, odloči za uporabo prisluškovanja njenemu telefonu. Izsledke prisluškovanja lahko tožilci uporabijo za sestavo obtožnice. Do Jankovićeve zadeve farmacevtka je veljalo, da so izsledki prisluhov lahko stari tudi več kot dve leti. V zadnjih nekaj letih je bilo 19 takih primerov, ko so  temu pritrdila tudi sodišča. Tak znan primer je tudi Kangler, ki so mu sodili na podlagi izsledkov prisluhov, starih več kot dve leti. To je torej obdobje pred Jankovićem.  Za primer Jankovićeve farmacevtke pa je sodišče odločilo, da se morajo dokazi, zbrani s prisluhi Jankoviću, takoj uničiti, ker so starejši od dveh let. In kakšno bo obdobje po Jankoviću?

Danes smo na odboru za notranjo politiko obravnavali tako imenovano »avtentično razlago« tistih dveh členov zakona, ki o tem govorita. NSI je avtentično razlago pripravila tako, da bi se zakon tolmačil tako, da tožilci lahko uporabijo več kot dve leti stare prisluhe, s tem se je strinjala zakonodajna služba vlade, s tem se je strinjala vlada, s tem se je strinjalo tožilstvo, sodniki, ki so bili vabljeni, pa niso prišli v Državni zbor. In sedaj pazite s tem smo se strinjali tudi v opoziciji, koalicija pa je napovedala, da bo glasovala proti. Ja prav ste prebrali koalicija je napovedala, da bo glasovala proti stališču svoje lastne vlade, torej, da tožilci ne smejo uporabiti prisluhov starih več kot dve leti. Na ta način bi obveljala praksa sodišča, ki je tako odločilo v primeru Jankovićeve farmacevtke. Seveda je bilo potrebnih kar nekaj ostrih nastopov s strani NSI in z naše strani in koalicija je končno zahtevala pavzo, da se odloči kako bo glasovala. Glasovanje je končno a ne povsem enotno (nekateri so bili proti) pokazalo da je bila avtentična razlaga sprejeta, torej da tožilci lahko uporabljajo več kot dve leti stare prisluhe.

O tem bomo glasovali še na plenarni seji Državnega zbora. Kakšen bo rezultat tam ne vem. Koalicija si lahko seveda premisli. Če bo avtentična razlaga zakona sprejeta, bo to nekakšno obvezno navodilo tudi za odločanje sodišč. Ker pa so dokazi v zadevi Jankovićeva farmacevtka že uničeni in ker bo avtentična razlaga veljala in se bodo sodišča morala ravnati po njej, bomo seveda lahko govorili o času pred Jankovićem in času po Jankoviću. Poenostavljeno povedano pred Jankovićem so sodišča sodila na podlagi prisluhov starejših od dveh let, pri Jankoviću so dve leti stare prisluhe uničili, po Jankoviću pa bodo sodišča spet sodila na podlagi dokazov pridobljenih s prisluhi, ki bodo starejši od dveh let. Živimo v pravni in pravični državi za vse? Nikakor ne.

7 komentarjev

 1. Prisluhi so verjetno se nekje varno spravljeni in bi bilo pametno, da farmacevtka na zaslisanju ne laze. Kljub temu, da jo zastopa Kozinc, dvolicnez, ji svetujem, da pove enako, kot je povedala prvic. Jankovic ne bo vecno, Kozinc tudi ne, ta Vlada tudi ne, Kucan tudi ne, resnica pac bo! Kako bo vzgojila svoje otroke? V lazi?!

 2. Ah še vedno se ne sprijaznete z volilnim porazom izpred nekaj let. Zmagal je Zoki in PS. Foušija po slovensko pač.

 3. Pohvala dr Gorenak na VV Faktor oddaji. Generalno gledano zakaj ste trn v peti levičarjem? Vaša govorjena beseda, poved, je jasna, razumljiva. Levosučni pa tega v svoji spolzkosti ne prenesejo.
  V vsej tej sodniški komediji, bi lahko potegnili zaključek.
  Kučan vas-nas, je zopet povabil na ples. On je igral, mi- vi ste pa plesali po njegovi igri.
  Zakaj tako? Sodnike je moral oprati krivde in jo prevaliti na poslance s pomočjo NSI.
  1. Stanje, pred Jankovičem obtoženi po “starem”.
  2. Sodišče naredi farso za Jankoviča
  3. poslanci vrnejo stanje v prvo obliko.
  Temu se reče bypass. Zamižiš, ali bo delovalo ali pač počilo.
  Po moje bi morali (morda ni v pristojnosti) poslanci zahtevati kazensko odgovornost sodnice.
  Če “ni vedela”, bi morala vprašati inštitut. Torej ni opravičila za njeno početje.

 4. Spoštovani Zdenko Jenko

  Vaš komentar sicer objavljam, toda opozarjam, da pričakujem komentiranje mojih napisanih vsebin in ne lupanja kar na pamet o stvareh o katerih ne pišem. Vabljeni torej h komentiranju zapisanega.

  dr. Vinko Gorenak

 5. Morda ni neposredno povezano s primerom pravosodnega “reševanja” župana Jankovića, a gre za vsebino. Mednarodni forum, ki se bori proti dopingu v športu, je te dni objavil izide raziskav vzorcev neke naše tekmovalke izpred osem ali devet let, in jo zaradi več let starih dokazov nemudoma suspendiral. Se pravi, da so dokazi veljavni in zaradi tega varovani, dokler je z njimi mogoče in je smiselno pričati resnico ter razglašati pravico.
  V našem primeru, ko so pravosodni “čistuni” komaj čakali, da so lahko s subjektivno interpretacijo veljavne zakonodaje pred javnostjo uničili dokaze in razrešili sebe pred brutalnimi političnimi in medijskimi pritiski, je očitno, da naših pravosodnih “škricev” niti slučajno ne zanima z dejstvi podprta Resnica in še manj deklarirana “enakost pred zakonom”, ampak zgolj in samo preživetvena pragmatika. Zakone in ustavo hočejo (zlo)uporabljati zgolj in samo tako, da jim to ne bo škodovalo pri napredovanju ter da bodo imeli čim dlje blaženi mir pred samopašnimi mogočneži iz parazitskih družbenih ospredij in ozadij.

 6. Zdenko Jenko ti si res en Zdenko dobro jutro bako cepam drva … ti pa hitro v Severno K. al pa do Kitajske pa tam uživaj ..budala

 7. jenko zdenko, Zdaj pa ti boš vozil v ćetrtek ter v ponedeljek jaz vtorek in petek .V soboto boš šel ti v
  Trst po plenice ter banane in kavo,,,,,,,,,,,,,Mislm ,zdenko JoJ,Joj a TEh časov si želiš?????
  Lahko ti plačam AVIOKARTO za SEVERNO KOREJO !!!

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!