Priča smo številnim zlorabam na relaciji od policije preko tožilstva do sodstva

Danes smo v DZ obravnavali zlorabe policije, tožilstva in sodstva. V uvodu sem povedal naslednje:

Celoten magnetogram, ki ni avtoriziran, objavljam v nadaljevanju.

VINKO GORENAK: Hvala lepa. Poglejte, zadnja leta smo priča številnim zlorabam na relaciji od policije preko tožilstva do sodstva ali pa samo ločeno po posameznih segmentov, posameznih teh dveh, recimo, policije ali tožilstva, sodišča pa pogosto popravljajo tudi njihove napake.

Zdaj, mi smo v prvem delu naše zahteve predstavili tako imenovane zaključene primere, ki so sodni zaključeni, in torej lahko brez vsakega zadržka o njih razpravljamo, ker jih tudi vsi poznamo. Tudi imena so pogosto znana, pogosto pa, seveda, gre za ljudi, ki javnosti niso znani. V drugem delu pa opozarjamo tudi na primere, ko tako policija, tožilstvo ali sodstvo ne odloči, ne deluje ali deluje slabo, pa gre prav tako za zlorabe.

V nadaljevanju bom skušal predstaviti nekaj primerov. Imam pa tukaj željo in prošnjo za dva moja naslednja sogovornika, za gospoda Radiča in za gospo Poropatovo, da bi se odzvala v svojih nastopih na tale moj nastop in primere, ki jih bom povedal. Poglejte. Včeraj smo bili priča sodbi v zadevi Inpol, dve osebi, ki sta oškodovali to družbo za milijon in pol, sta bili včeraj spoznani za krivi in dobili dve leti pogojno. Se pravi, milijon in pol – dve leti pogojno. Dodajmo k temu primeru tudi pravno formalno zaključen primer tehničnih pregledov nekje z Gorenjske. Tam je bilo pa približno 100 policistov, ali nekaj takega, ki so bili angažirani za strašne zlorabe na Gorenjskem, namreč nekdo je jemal podkupnino. Gospe in gospodje, sodišče mu je dokazalo krivdo in je bil obsojen. A veste na koliko? Na tri leta nepogojno.

Naslednja govornika torej prosim, če mi skušata pomagati razložiti, namreč jaz tega ne razumem, verjamem, da tudi državljani Slovenije  ne. Kako je možno, da za milijon in pol oškodovanja dobiš dve leti pogojno, in kako je možno, da za 250 evrov dobiš pa 3 leta nepogojno? Prosim za pomoč, jaz nisem tako sposoben, da bi to razumel.

Gremo naprej. Volitve 2011 in volitve 2014. To so javni podatki, o katerih govorim, to so časopisi pisali zato ni s tem kakšnega posebnega problema. Podjetje Eko park, mislim iz Murske Sobote ali Lendave, nakaže gospodu Danilu Türku 1.500 evrov za volilno kampanjo. Računsko sodišče zadevo prijavi, kjer ugotovi, da je, seveda, šlo za kršitev zakona. In glej si ga, podjetje dobi opomin. Se pravi, za 1.500 evrov opomin, ko pa je v Mariboru neko društvo nakazalo sedanjemu mariborskemu županu 100 evrov, 100 evrov poudarjam, na enako nezakonit način, isti zakoni so bili kršeni, pa je to društvo dobilo 5.000 evrov denarne kazni. Prosim za pomoč, moja nadaljnja sogovornika, jaz nisem toliko sposoben, da bi to razumel. Kako je to mogoče? Torej, da dobiš za 100 evrov 5.000 evrov kazni, za 1.500 evrov pa dobiš opomin. Jaz si namreč razlagam, da gre za vprašanje politično pristranskega sojenja, da enim, ki so na pravi strani, sodijo tako, drugim pa drugače.

Gremo naprej. Kako je mogoče, da za 124 evrov neplačanih komunalnih zadev gospodu Vaskrsiću odvzamejo in prodajo hišo? Hišo! Primerjajte to zadevo z gospodom Jankovićem in povejte, zakaj njemu odpišejo 16 milijonov evrov. Odpišejo v postopku 16 milijonov! 16 milijonov torej odpišemo, za 124 evrov pa prodamo hišo človeka.

Da bo mera še večja, pred približno 10 dnevi je bil v Novem mestu razpisan narok za prodajo dvosobnega stanovanja v bloku. Namreč, ena gospa, ki živi v tistem bloku, ni mogla plačati 350 evrov nekih komunalnih zadev. In sodišče razpiše narok za prodajo stanovanja. Prodajo njenega stanovanja. Jaz sem preko medijev sporočil sodišču, ker sam nisem mogel drugače, da bom jaz plačal to zadevo, samo da ta gospa ostane v stanovanju. Postavil sem tudi poslansko vprašanje in potem so preklicali nalog. Predsednica sodišča je pa rekla, nič ne vemo o zadevi Vaskrsić, nič ne vemo. Kot da sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice zanjo niso obvezujoče.

Poglejmo naprej. Zjutraj smo govorili o zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Gospe in gospodje, mariborskemu nekdanjemu županu Kanglerju sodijo oziroma je v tem postopku na predlog tožilstva za 35 let star traktor; dokazati mora, kje ga je dobil. Zdaj mi pa povejte, zakaj sodišča ne začenjajo teh postopkov zoper tiste, ki so odnesli 3,5 milijarde evrov. Zakaj sodišča ne začenjajo teh postopkov zoper tiste, ki so 300 milijonov provizije dobili v Irangate? Preiskujejo pa in ukvarjajo se s 35 let starim traktorjem. Tudi tukaj prosim vse, ki boste nastopili za menoj, da mi to poskušate pomagati razumeti, ker namreč jaz ne razumem tega.

Poglejmo naprej. Tamle leta 2010 je po tem državnem zboru hodilo nekaj 10 policistov, skoraj na pol vklenjenega so prevažali gor in dol gospoda Jelinčiča, istočasno pa so odvzeli prostost murskosoboškem županu, prejšnjemu županu Štihcu. On ni bil v postopku pa mu je bila odvzeta prostost. Ni smel klicati svoje mame, ni smel klicati svoje žene. Z mamo je bil dogovorjen, da gre na pokopališče. Odvzeta mu je bila prostost. Policist je šel z njim na WC in stal pred vrati. To je odvzem prostosti, tu nimamo kaj. Pa ni bil v postopku in nikoli mu ni bilo sojeno. Preiskavo je vodil gospod Jevšek, ki je, seveda, zadeve napel do neba in leto kasneje postal murskosoboški župan. Zdaj mi pa recite, da je to kakšno naključje. Ni naključje, ni naključje. To je zloraba.

Ne nazadnje je treba reči tudi še o nekaterih ostalih primerih, kot je primer gospoda Magajne. Povedali so mu, če ne boš glasoval za zakon o RTV, se ti bomo maščevali. In so se mu. »Fasal« je hišno preiskavo, leta 2016 pa oproščen vsakršne krivde. Gospe in gospodje, je zloraba.

Če pa si ministrov tast, pretepeš prvega soseda in temu sosedu poveš: »Veš kaj, ti si 85 let star, ti boš prej v trugi, preden bomo meni sodili.« To se nam je že realno zgodilo. In napoved tega gospoda se uresničuje. Danes je gospod star 87 let pa še vedno nič s strani sodišča. Bo sodišče torej počakalo, da bo končal v krsti ali kako?

Gospe in gospodje, to so samo nekateri primeri, o katerih želimo spregovoriti. Ostalo v nadaljevanju.

12 komentarjev

 1. Dodajte se najnovejsi primer sodnice iz Murske Sobote, ki je pobegnika s kraja nesrece, vozila avto s tablicami, ki so pripadale drugemu, odjavljenemu vozilu…

 2. Kako spraviti ta Vaša dejstva, g. dr Gorenak v javnost tako, da bo butnilo v glavo hipnotizirane, drogirane z rdečim “LSD komunističnim” mamilom te naše ljube Slovenčke, se sprašujem. Vsi vzvodi, ki bi lakho predramili slovenstvo, so v komunistično balkanski spregi. Tako ne vidim rešitve. Vsaj v bližnji prihodnosti. Razen seveda, da po “naključju” pride kakšen pok, na katerega ne bo imela ali mogla imeti udbomafija.
  Kajti indici, sedaj Erjavec v Moskvi, mi dajejo občutek od kod podpora in razni scenariji , da se je leglo komunistov obdržalo edino v Sloveniji kot evropski državi.

 3. Sem pa napačno napisal, da gre za Mursko Soboto.
  Pravilno je – Maribor.

 4. Gospodu Gorenaku v vednost. V torkovi oddaji na Nova 24 tv Drugorazredni si lahko primer pobega sodnice s kraja prometne nesreče podrobno pogledate.Poleg tega je vozila neregistriran avto na njemu pa so bile tablice avtomobila, ki je že bil odjavljen iz prometa. Njen mož naj bi bil kriminalist na mariborski policijski upravi. Človek ne more verjeti, da imamo take sodnike. Lep pozdrav in lep dan. Anita

 5. Ravno v obdobju druge Janševe vlade se je policijo in tožilstvo združilo pod enoten resor. Zlorabe zato niso presenečenje.

 6. Kot pravi Robotron jaz trdim že 25 let ,da je SLOVENIJA edini otok v Evropi najbolj sprevrženega komunizma (stalin je bil pravi angel napram našim levim fašistom) zato se nimamo kaj čuditi za
  tako stanje ,ki ga imamo! Za tovarišico Poropatovo pa škoda besed (a ni mal podobna Vidi Tomšič
  tko po videzu kot po žlehnobi ) !!

 7. Odgovor Zdenko Jenko

  Popolnoma napačno sklepate. Preverite gdaj so se zlorabe ki jih omenjam dogajale.

  Dr. VINKO Gorenak

 8. Anita

  Zadevo poznam zato sem že avgusta postavil poslansko vprašanje.

  Dr. Vinko Gorenak

 9. Se mi je zdelo, da ste postavili poslansko vprašanje ampak najbrž vas je AZ zavedel z Mursko Soboto. Pohvale za včeraj sploh na koncu ste bili perfektni. Lep dan.

 10. Počasi in nezadržno vre resnica na dan, tako kot drobem curek vode napolni tudi največje jezero, le dovolj časa je potrebno. G. Gorenak, uspelo nam bo, če ne jutri pa pojutrišnjem. Tako kot je v Rusiji propadel komunizem, bo slej ko prej tudi pri nas in tako nam naj bog pomaga.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!