Ravnanje španske policije v Kataloniji je lahko zakonito ni pa legitimno – zato je obsojanja vredno

Naj takoj na začetku jasno in glasno povem. To kar danes počne španska policija nad Katalonci je nekaj, za kar sem, tudi kot poznavalec, ne le naše ampak tudi tujih policij mislil, da je preteklost. Pretepanje ljudi, ki želijo mirno oditi na referendum in oddati svoj glas, ter seveda zapiranje zakonitih predstavnikov Kataloncev in onemogočanje referenduma, je nekaj, kar ne sodi v Evropo kakršno sem si vsaj jaz predstavljal. Še v delu Iraka, kjer živijo Kurdi, ki so pred dnevi prav tako odšli na referendum iz enakih razlogov, policija in vojska nista počeli tega, kar vidimo v Kataloniji. Pa Bruselj? Popolni molk! Ne hvala take Evrope si nisem želel in je ne želim.

Policije  različnih držav pa se v praksi srečujejo z vprašanjem tehtanja med zakonitostjo in legitimnostjo. Na tej točki je španska policija danes povsem odpovedala. Tudi slovenska policija se je v času pred osamosvojitvijo srečevala s vprašanjem ali naj pri svojem delu upošteva načelo zakonitosti ali naj upošteva načelo legitimnosti. O čem govorim?

Tudi na predavanjih študentom sem o tem vprašanju govoril s posebno tenkočutnostjo. Ko sem leta 1990 zasedel delovno mesto svetovalca notranjega ministra Igorja Bavčarja, sem kar precej potoval tudi po Evropi in proučeval organizacijo tamkajšnjih policij. Prvo in najpomembnejše vprašanje mojih takratnih policijskih sogovornikov je bilo: »Koliko policistov ste po osamosvojitvi odpustili, koliko ste jih postavili pred sodišče«? Moj odgovor je bil jasen. Nič! Za mnoge nejasen odgovor, ki je že takrat terjal moje dodatno pojasnilo. To smo storili zato, ker je naša policija v času pred osamosvojitvijo ravnala po načelu legitimnosti in ne po načelu zakonitosti. Tako je ravnala tudi policija nekdanje Češkoslovaške, ni pa tako ravnala policija nekdanje Romunije in Vzhodne Nemčije.

Vse od leta 1983 (kongres mladine v Krškem, preko 57 številke Nove revije, do demonstracij ob procesu JBTZ) je naša policija imela nešteto zakonitih možnosti, da bi ukrepala proti tistim, ki so se zavzemali za osamosvojitev a tega nikoli ni storila. Zakaj? Zato ker je upoštevala načelo legitimnosti in ne načelo zakonitosti. Načelo zakonitosti ji je velelo, da mora spoštovati zakone in represivno ukrepati, načelo legitimnosti pa ji je velevalo, da mora spoštovati ljudsko voljo. Vesel sem, da sem bil del takratne policije (takrat milice), ki je spoštovala ljudsko voljo in ni slepo sledila zakonskim normam.

In prav na tem izpitu je danes padla španska policija. Verjamem, da je spoštovala zakon, verjamem da je spoštovala zapovedi centralnih španskih oblasti iz Madrida, toda dejstvo je, da ni spoštovala legitimne volje Kataloncev po tem, da gredo na referendum in da oddajo svoj glas. Nenazadnje to pravico nas Slovencev in državljanov je spoštovala celo nekdanja jugovojska.

Kaj pa odzivi naših politikov na to vprašanje? Janez Janša je že 23. 09. 2017 s svojim tvitom jasno sporočil, da podpira Katalonce in njihovo pravico do referenduma, Borut Pahor je danes v vlogi predsednika države dokaj jasno sporočil, da to kar smo izkoristili mi leta 1990, pripada tudi Kataloncem. Še Milan Kučan je bil jasen – postavil se je na stran Kataloncev. Miro Cerar pa me je seveda popolnoma razočaral. Sporočil je, da bi to vprašanje morali reševati po pravni in mirni poti. Pravo pa je kot kaže na strani Madrida in ne na strani Kataloncev. Na strani Kataloncev je legitimnost, ki pa je po mojem stopnja ljudske volje, ki je nad pravom.

Za zaključek pa še odgovor tistim, ki današnje ravnanje španske policije enačijo z ravnanjem naše policije ob demonstracijah 2012/2013. Takrat sem bil namreč notranji minister. Nobene primerjave seveda ni. Naša policija je takrat ukrepala izključno in samo proti nasilnim demonstrantom. Španska policija pa danes nasilno ukrepa proti mirnim posameznikom, ki želijo le izraziti ljudsko voljo na referendumu.

11 komentarjev

 1. G.dr Gorenak paravojaško “postrojenje” kockometalcev je organizirala para država. Šlo je za previlegije malikovalcev rdeče zvezde. To anarhistično gibanje nima nobene primerjave s katalonskim referendumom.
  Normalno pričakovati je, da bodo vsi priskledniki, odvistneži, sesalniki proračuna, ki jih je v ta položaj spravila partija, na vse kriplje razglašala in se borila naprej za svoje privilegije. Zato bodite prepričani, kadar koli bo na oblasti desna vlada, bodo anarhisti razgrajali. Je pa to začaran krog. Proračun lahko očisti samo desna vlada in ustvari zdravo ekonomsko okolje, v kateremu se pač mora posameznik potruditi in si zaslužiti denar.

 2. V odzivih na nezaslišan policijski teror španske centralne vlade nad katalonskimi volivci se je pokazalo, da je tako med našimi kot tudi med evropskimi politiki “prve garniture” več kot preveč t. i. O. R. (se pravi: “opreznih riti”).
  Strah pred nalezljivim zgledom, da bi se še kje v državah članicah EU začeli boriti prebivalci katere od pokrajin za pravico do avtonomije, samoodločbe sli osamosvojitve, je sramotno omrtvičil vodilne državnike v organih EU ter v posameznih državah Evrope in “svobodnega sveta”.
  Zdaj se je pokazalo, kako resno in dosledno je njihovo zavzemanje za uresničevanje univerzalnih temeljnih človekovih pravic in svoboščin in kako hitro so pripravljeni zaradi svojega brezhrbteničnega političnega pragmatizma pogledati vstran in več kot zgovorno – molčati!

 3. Lepo in razumno razloženo ter podkrepljeno z lastnimi izkušnjami. Hvala vam, g. Gorenak, tudi za sporočilo, kako in kdaj je reagiral g. Janša. Danes sem namreč nekje zapisal, da me boli, ker se ni oglasil ob teh nečloveških in civilizirane oblasti nevrednega in nepotrebnega nasilja nad volivci, ki so svojim dejanje samo hoteli izkazati svojo voljo. Ne, želje po neodvisnosti se ne da zatreti, lahko se jo samo začasno ustavi, a s tem se problemi samo povečajo in zaostrijo.
  Kataloncem želim čimprejšnjo ter s čim manj žrtvami in trpljenja doseženo neodvisnost in svojo državo.

 4. Gospod Gorenak, lepo napisano in ni kaj oporekati. Tudi sam se skoraj v popolnosti strinjam. Ampak, veste, Katalonija je skrajno levo usmerjena in pri vsem tem je zaslediti prstne odtise ANTIFE. Na spledu se najde mnogo gradiva, ki dokazuje nagnjenost katalonske elite na levo. Npr.: na žalni slovesnosti za žrtve terorizma je županja Barcelone pred svetovno javnostjo pokazala svoj pravi obraz sočutja ali morda odobravanja usode žrtev islamskega terorizma. Antifa in Islam pa sta …………, saj vsi vemo kaj.

 5. In zakaj se te Bruseljske Birokratska goveda bojijo podpore Kataloniji ( ? ) , ker imajo na svojih
  vrtovih probleme, J. Tirolska ,Bavarska, Škotska itd. . Me pa je malo presenetilo,da je bilo (spet)
  v Barceloni na shodih mnogo zločinskih zastav Stalinove Sovjetske zveze.Sem prepričan,da imajo
  tudi komunisti željo,da pristavijo svoj lonček (ŽE VIDENO) !

 6. Gospod Gorenak se je spomnil vseslovenskih ljudskih vstaj izpred nekaj let. Naslov dogajanja je lahko isti, ampak ne takrat je bil minister on. Ravnanje policije je bilo legitimno in zakonito.

 7. Spoštovani gospod Jenko!

  Vas komentar objavljam kljub temu, da ste zlonameren ali pa se sprenevedate! Po Lj ali drugod v SLO je bilo več deset tisoč protestnikov, ki so bili mirni in se jih policisti niso dotaknili. Le nekaj sto razgrajačev in nasilnežev je pa policija seveda prijela in uporabila prisilna sredstva. V Kataloniji pa so policisti vdrli na volisca pobrali glasovnice in seveda pretepali mirne ljudi, ki so čakali v vrsti da oddajo glas. Če ne prepoznate razlike ste zlonameren in nekorekten.

  Dr. Vinko Gorenak

 8. Nekaj zanimivosti iz zgodovine.
  Kot je bilo včeraj na nacionalni televiziji slišati, da je Španija tako rekoč še vedno fašistična država (saj v prehodu v demokracijo ni pretrgala povezav z Frankovim režimom) mi je popolnoma jasen odziv vladajoče elite. Tudi med drugo svetovno vojno je bilo sodelovanje fašistov in komunistov povsem normalen (naravni) pojav.

 9. Če bi bila RTV-SLO (BERI HANZI TV ) vsaj 0.001 % kredibilna bi lahko bil komentar : Slovenija tako
  rekoč še vedno komunistična država saj v prehodu v demokracijo ni pretrgala z Titovim režimom
  oziroma LEVIMFAŠIZMOM !

 10. Španci se niso nič naučili iz zgodovine ali pa so tisti, ki so se naučili pomrli in nič prenesli na naslednike.
  Zato je hudo verjetno, da se jim bo učna ura zgodovine ponovila v še bolj kruti obliki.
  Bojim se namreč, da je to šele začetek, ja Dušan, EU hinavsko molči.
  In, ja, Dušan, zadevo komot preslikamo na slovenistanska, s krvjo prepojena tla.
  Slovenistan brez reda, brez discipline, kriminal v vseh porah upravljalskega sistema in podsistemov, vse skupaj skorumpirano vse tja do IZHOD iz osnovne šole, kriminal sodstvo obvladuje celotno sodstvo, ma saj veste, vrabci čivkajo in kavke vreščijo, bulmastifi se mastifajo naprej, lekarnarce se zaposlujejo dalje
  in kriminalne opice perejo kriminal denar in se režijo folku, policajem in justici v ksiht!
  Rdeči kombinat Slovenistan.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!