LITVA LATVIJA, ESTONIJA IN SLOVENIJA – NEKAJ PRIMERJAV

Litva, Latvija in Estonija so bile do letošnjega dopusta tri države EU, ki jih še nisem obiskal. Ne glede na to, da smo letos potovali preko Avstrije, Nemčije do Baltskih držav in nazaj preko Poljske, Češke, Avstrije do doma, je bil naš osnovni cilj vendarle obisk Litve Latvije in Estonije. Za prierjavo si oglejmo najprej število prebivalcev.

DRŽAVA PREBIVALCI
Litva 3,30 MIO
Latvija 1,69 MIO
Estonija 1,31 MIO
Slovenija 2,06 MIO

Tri države s katerimi smo si bili vsaj leta 19990/1991 precej blizu, vsaj po tem da smo se osamosvajali, mi od Jugoslavije, omenjene tri države pa izpod Sovjetske zveze. V precej drugačnem položaju pa smo bili po bruto družbenem proizvodu na prebivalca. Pa poglejmo tabelo (Vir: svetovna banka).

DRŽAVA BDP/PREBIVALCA 1995 V EVRIH BDP/PREBIVALCA 2012 V EVRIH POVEČANJE
Litva 4.524 17.081 3,7 krat
Latvija 3.932 15.307 3,9 krat
Estonija 4.610 16.837 3,6 krat
Slovenija 9.490 20.057 2,1 krat

No gornja tabela za Slovenijo sploh ni vzpodbudna. Ne glede na to, da smo vsaj leta 2012 še zadržali prvo mesto v smislu BDP na prebivalca v evrih, je stvar povsem jasna. Vse tri baltske države so v tem času veliko bolj napredovale kot Slovenija.

Tudi gospodarske krize so se te tri države lotile precej drugače kot Slovenija. Slovenija se je zadolžila zato, da je izplačevala tudi plače v javnem sektorju, kjer je število zaposlenih nenehno povečevala. Od leta 2008 do leta 2012 se je število zaposlenih v javnem sektorju povečalo za 9000. Prav tako je plačevala podjetjem, da so lahko delavci delali 32 namesto 40 ur, imeli pa so polno plačo. Baltske države pa so zlasti odpuščale v javnem sektorju. Latvija je tako v javnem sektorju odpustila celo tretjino zaposlenih, pa tudi plače jim je znižala do 40 odstotkov.  Posledice tako različnih pristopov pa so tudi jasne. Zlasti gre za gospodarsko rast. Prikazujem jo v naslednji tabeli (Vir: različni podatki internet in Statistični urad RS).

DRŽAVA GOSPODARSKA RAST 2013 GOSPODARSKA RAST 2014 GOSPODARSKA RAST 2015
Litva 3,4 odstotka 3,6 odstotka 3,9 odstotka
Latvija 4,0 odstotka 4,1 odstotka 4,2 odstotka
Estonija 1,3 odstotka 3,0 odstotka 3,9 odstotka
Slovenija -2,7 odstotka -1,0 odstotka 0,7 odstotka

Tudi gornja tabela je precej jasna. Slovenija za vsemi Baltskimi državami zaostaja. Glede na to da smo v drugi polovici leta 2017 je slika danes gotovo drugačna. Le vprašanje časa je kdaj nas bo katera od omenjenih držav prehitela.

3 komentarjev

 1. Samo nora država, kar Rdeči Aparthajd kombinat Slovenistan je, stori to, kar ste opisal, der.Gorenak.
  Spet in spet, plačuje celoten narod, ve se kdo najbolj nastrada, plačujejo vsi državljani.Tak je način, razumevanje, strategija in cilji politike, ki to načrtuje in izpelje.
  Odlično pripravljeno, kratko, jedrnato, učinkovito.
  Ponesite s seboj in projicirajte na veliko platno zbluzenemu dečku rdečekapitalistične revolucije, Cerarju, pa Berglezu in ostali falangi izbrancev Levuharskega bleferskega kučanovskega sveta!

  Saj zaleglo ne bo, živčni pa bodo, da jih ne drka samo Grims, pa Mahnič, pa Tanko, pa obe, Logarjeva in ona druga komisija, kako se reče že…Psi se zaganjajo in lajajo, ma kučanova karavana buldožira dalje!

 2. DRAGI FRANCE!
  TAKE TOV. KOT JE VIOLETA (KURBA UMETNIŠKO) JE TUD V NJENEM ŽIVLJENJU(RESNIČNEM)AMPAK ENKRAT BO MORALA STOPITI PRED SVOJO VESTJO! AMPAK TAKI SE NIKOLI NE BODO SOOČILI KOT SE NI
  DR. MATEJA KOŽUH, KI JE ZATAILA SVOJEGA OČETA!!!

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!