POTOPIS POTOVANJA AVSTRIJA, NEMČIJA, POLJSKA, LITVA, LATVIJA, ESTONIJA IN DOMOV – devetnajsti in dvajseti dan

Devetnajsti dan– Jelenia Gora (Poljska) –Černa v Pošumavi (Češka) 03. 08. 2017

Noč je bila mirna in relativno dobro smo spali, saj ni bilo pretirano vroče. Po  obveznih jutranjih opravilih smo  uredili tudi avto dom, kar pomeni,  sprazniti  umazano vodo in WC, ter  natočiti svežo vodo. Našo pot  smo nadaljevali proti meji  s Češko. Pot nas je vodila skozi zanimiva turistična naselja.

Turistično naseljePot proti Češki – turistično območje.

Med pogovorom, nas je  kar naenkrat presenetila meja med Poljsko in Češko. Od vseh nekdanjih objektov, ki  smo jih bili  vajeni včasih, je ostal le objekt z menjalnico, kjer smo kupili tudi češko vinjeto in menjali nekaj evrov za češke krone.

Mejni prehod ČeškaMejni prehod s Češko.

Pot smo nadaljevali proti Pragi, ob poti smo videli veliko tovarno Škoda.

Tovarna ŠkodaTovarna Škoda.

Prago smo tokrat obvozili, saj smo si jo ogledali lansko leto. Kljub temu smo bili priča prometni gneči.

Mimo PrageKolone mimo Prage.

Pot nas je vodila proti Češkim Budejovicam oziroma gradu  Hlouboka. Na parkirišču pod gradom (GPS: N: 49°03’03” ; E: 14°25’57”) smo plačali 6 evrov, kjer smo si najprej pripravili kosilo, nato smo se odločili za ogled gradu. Peš smo se odpravili do gradu, kjer smo najprej želeli kupiti vstopnice za ogled. Uh, spet  smola, par minut pred nami je odšla grupa na ogled in morali bi čakati skoraj eno uro, do naslednjega ogleda. Kaj sedaj? Nič, ogledali si bomo zunanjost, vrtove in se sprehodili po parku.

HloubokaGrad Hlouboka.

Odločimo se, da pot nadaljujemo in si ob naši poti do  načrtovanega kampa ogledamo še znameniti Češki Krumlov. Med potjo smo dohiteli zanimiv avto, ki smo ga seveda morali ovekovečiti s fotografijo.

Zanimiv avtoZanimiv avto.

Po dobre pol ure vožnje prispemo v Češki Krumlov, parkiramo  avtodom, kjer za parkirnino  dobimo zanimiv račun. Plačali smo 25 čeških kron (cca 1 evro). Takega pri nas ne moreš dobiti. Uradno registriran račun, neposredna internetna povezava z Davčno upravo, davčna blagajna in še kaj so našemu izdajatelju računa povsem tuji pojmi.

Račun za parkirninoRačun za parkirnino, ki to seveda ni.

Po tej zanimivi izkušnji se odpravimo na ogled gradu in starega mestnega jedra, ki je zelo zanimivo.

Češki KrumlovČeški Krumlov.

Seveda si moramo privoščiti tudi čisto pravo temno češko pivo, ki ga spijemo v prijetni gostilni ob Vltavi.

Okoli 18.00 ure smo prišli v Camping Olšina (GPS: N: 48°44’47”; E: 14°07’01”), ki je relativno poceni, saj plačamo za  tri osebe, avtodom in elektriko 24,60 evra na noč.  Za konec še zemljevid današnje poti, prevozili smo 362 km.

Jelenia Gora- JČeška

Dvajseti dan – Černa v Pošumavi (Češka) – domov 04. 08. 2017

Dvajseti dan je dan povratka domov. Iz idiličnega kampa nekako na tromeji med Češko, Nemčijo in Avstrijo smo se odpravili domov. Še zadnji zemljevid naše poti – poti domov. Prevozili smo 405 kilometrov.

JČeška- Domov 405 km

DomaVarno smo prispeli domov.

 Končni statistični podatki:

 • Skupno število prevoženih kilometrov: 5945 kilometrov.
 • Povprečna hitrost potovanja: 59 kilometrov na uro.
 • Skupni čas vožnje: 100 ur in 15 minut.
 • Povprečna poraba goriva: 8,9 litra na 100 km (ob vožnji največ 90 km/h)
 • Količina porabljenega goriva – diesel: 557 litrov.
 • Porabljena sredstva za gorivo: 577 evrov.
 • Povprečna cena za liter goriva: 1,03 evrov.
 • Razlika med našo ceno goriva in povprečjem: 55 evrov.
 • Porabljena sredstva za kampe: 399 evrov.
 • Cestnine, tunelnine, vinjete: 59 evrov.
 • Parkirnine, vstopnine: 62 evrov.
 • Skupni stroški (brez hrane za tri osebe) 1.228 evrov.

3 komentarjev

 1. Lepo, g.Gorenak, kar nekaj osvežitve z znanimi imeni in kraji od Jelenje gore navzdol, ki sem jih spoznaval na službenih poteh kar nekaj hitro bežečih let!
  Lepo, da ste varno prispeli!

 2. Dragi Vinko in družina. Spremljal sem vaše dolgo potovanje. Veliko ste videli. Občutek imam, da so posledice Komunizma in vseh temnih strani tega obdobja, v vseh teh državah, ki ste jih prevozili, preteklost. Če takole na hitro primerjam Slovenijo lahko ugotovimo, da nam morda v smislu standarda ljudi še nič ne manjka. Je pa res, da predvsem s temi zadnjimi levimi vladami izgubljamo zagon demokratizacije, pravičnosti in blaginje za vse. Ustvarjamo “žlahtno komunistično državico” sredi Europe. In to me žalosti. Hvala Vinko za neposredno javljanje iz Latvije na avtobus, ki nas je peljal v Bovec.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!