POTOPIS POTOVANJA AVSTRIJA, NEMČIJA, POLJSKA, LITVA, LATVIJA, ESTONIJA IN DOMOV – sedemnajsti in osemnajsti dan

Sedemnajsti dan – Vilna – Varšava (Poljska) – 01. 08. 2017

Namenoma smo se zbudili nekoliko prej, tako da smo lahko iz kampa v Vilni startali ob 07.00 uri. Pred nami je bila glede na cesto in okoliščine verjetno najnapornejša pot v dolžini 505 kilometrov. Navigacijska naprava je seveda naredila svoje načrte in našla precej krajšo pot preko Belorusije, kar pa seveda ni prišlo v poštev zaradi tega ker nimamo vizuma za vstop v to državo. Navigacijska naprava sicer ve vse, toda tu in tam jo je treba korigirati. Mi smo jo korigirali v smeri kraja Mariampole na meji s Poljsko. Nekje proti omenjeni meji smo dohiteli nenavaden tovornjak, ki je deloval precej staro z napisom »pienas«. Zunanjost cisterne je delovala precej razpadajoče. Dolgo časa smo ugibali kaj sploh vozi. Kar se nas tiče je to lahko karkoli, izgled je kazal na prevažanje fekalij. Toda stric »Google« zna tudi prevajati, zato kaj hitro ugotovimo, da prevaža mleko.

Cisterna za mlekoCisterna za mleko.

Pred desetletjem so nas naši prometni strokovnjaki opozarjali, da moramo ukiniti utripajoče zelene luči. No to naj bi morali narediti zaradi vstopa v EU in zaradi EU predpisov. Istočasno z nami je v EU vstopila tudi Liva, a tu zelena luč še vedno utripa. Kaj je torej narobe? So lagali naši prometni strokovnjaki ali pa Litva že deset let krši predpise EU?

Kaj hitro smo na mejnem prehodu med Litvo in Poljsko, kjer se ustavimo na kavi. Sam seveda kupim nekaj čokolad za naše tajništvo.

Meja Litva- PoljskaMeja Litva – Poljska.

Pot nadaljujemo v smeri Varšave. Navigacijska na prava je sicer pametna, toda dobro je spremljati tudi številke cest in gledati zemljevide. Nekje na sredi poti po sreči ne po pameti zagledamo oznako za zožanje ceste na 1,80 metra, naš avtodom pa je širok 2,20 metra. Hudo! Ne vem kaj bi bilo, če bi jo spregledali, kar bi se povsem lahko zgodilo. Toda pravočasno zavijemo levo in čez sosednji most, ter pot nadaljujemo. No na Poljskem boste na vsakem koraku srečali nenavaden prometni znak. Punčko z balonom, ki veselo koraka. Kaj ta znak pomeni ne vemo. Razlagamo pa si, da je povezan s šolskimi potmi šolarjev.

Prometni znakNenavaden prometni znak.

Pozno popoldan prispemo v naš kamp v okoli Varšave.  Še zemljevid naše današnje poti.

Vilna - Varšava

Osemnajsti dan – Varšava – Jelenia Gora (Poljska) – 02. 08. 2017

Današnji dan smo začeli  relativno zgodaj. Že ob 6.45 uri smo krenili na pot proti kampu Jelenia Gora. Po poti se ustavimo v marketu, da obnovimo obvezne zaloge. Po dobri uri vožnje skozi vasi, le najdemo pravo cesto in potem vse steče gladko. Ker smo lani že potovali na relaciji Wroclaw Varšava vemo, da je tukaj popolnoma nova avtocesta, ki pa je naša navigacijska naprava nikakor ne najde, zato se moramo zadovoljiti z oznakami na cesti in zemljevidom. Na enem izmed postajališč, si pripravimo kosilo, se malce oddahnemo in že gremo naprej. Opazimo, da je podeželje bolj urejeno, kot v baltskih državah. Kmetje pa so pričeli z žetvijo pšenice. Seveda smo morali napolniti tudi naš rezervoar z gorivom in okoli 15.00 ure smo prispeli v načrtovani kamp Jelenia Gora (GPS: N: 50.896542,  E:15.743455). Kamp je lep in zelo poceni, plačali smo 16,50 evra za tri osebe, avtodom in elektriko na noč. Za večerjo naročimo pice in v bližnji trgovini (cca 200 m) porabimo še zadnje poljske zlote, saj jutri nadaljujemo pot na Češko, kjer planiramo ogled gradov in še eno spanje pred zadnjim skokom domov. Danes smo prevozili 466 km. Še zemljevid današnje poti.

Waršava- Wroclaw

En komentar

  1. Škoda, da se vam tako mudi. V restavracijah si pri blagajni naročite iz menija jedi in jih plačate. Dajo vam posodo s priborom, prtički in ploščico s Kr neko številko. Vsedete se in počakate na hrano. Pijačo in hrano vam prinesejo. Malo drugače kot pri nas. Sosedje Hrvati se “čudijo” , ker si sami jemljejo pribor,…

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!