POTOPIS POTOVANJA AVSTRIJA, NEMČIJA, POLJSKA, LITVA, LATVIJA, ESTONIJA IN DOMOV – šestnajsti dan

    Šestnajsti dan – Vilna (Litva) – 31. 07. 2017

Današnji dan je bil namenjen ogledu Litvanske prestolnice Vilne. Ker je vremenska napoved kazala možnost padavin, smo poleg obvezne fotografske opreme in zemljevidov, s seboj vzeli tudi dežnike. Ob dogovorjeni uri nas je čakal hotelski kombi in nas zapeljal v stari del mesta pred »Gates of Dawn« od koder smo peš odšli na raziskovanje starega mestnega jedra.

Že receptorka nam je prejšnji večer povedala, da ob počasni hoji potrebujemo dobrih 30 minut, da pridemo na drugo stran starega mestnega jedra, zato smo se sproščeno in počasi podali po ulici in že po nekaj korakih smo zaslišali ubrano petje. Ozrli smo se nazaj in zagledali pevce, ki so peli na koru, saj je v bližnji cerkvi potekala maša. Pogledali smo na zemljevid in ugotovili, da se vse dogaja v nadhodu kapele ob cerkvi sv. Tereze.

Cerkev svete Tereze in kapela - Gates of DawnCerkev sv. Tereze s kapelo v ozadju.

Pot smo nadaljevali proti mestni hiši in mestnemu trgu. V mestni hiši je informacijska točka, kjer smo se pozanimali o odprtju muzejev in razočarano ugotovili, da je »KGB Museum« zaprt, tako danes kot jutri. Škoda, ga pač ne bomo videli.

Mestna hiša-VilnaMestna hiša.

Nadaljevali smo pot mimo univerze, ki je najstarejša izobraževalna inštitucija v Baltskih deželah. Zgrajena je bila leta 1579, nasproti nje pa je predsedniška palača. Pot nadaljujemo naravnost in pred nami se odpre velik trg na katerem stoji Bazilika in Palača velikih vojvod v kateri so sedaj muzeji. Hja, danes je ponedeljek in z muzeji res nimamo sreče. Zato se odpravimo na stolp, ki stoji na grajskem hribu. Stolp je bil eden od obrambnih stolpov gornjega gradu iz 14. oziroma 15. stoletja. Povzpnemo se na hrib (panoramsko dvigalo ne deluje) in pred nami se odpre pogled na celotno mesto.

Stolp-VilnaStolp.

Ko se dodobra razgledamo se počasi spustimo iz hriba v park, kjer v senci dreves opazimo zanimiv kip litvanskih lovskih psov. Seveda ga moramo fotografirati.

Litvanski lovski psi-VilnaLitvanski lovski psi.

Približuje se čas kosila in odpravimo se v restavracijo, kjer strežejo litvansko hrano. Kar nekaj jedi smo že poskusili, zato se danes odločimo, da bomo poskusili še druge. Naročimo krompirjevo palačinko s slanino, solato in seveda roza juho, ki smo jo že opisali nismo pa je poskusili. Kako izgleda hrana, lahko pogledate na fotografijah.

Krompirjeva palačinka s slanino                                                                  Krompirjeva palačinka.

Solata-Vilna                                                                                  Solata.

20170731_132832                                Roza juha je vedno hladna pripravljena je iz rdeče pese.

V času kosila, se zunaj močno ulije dež, nič nas ni presenetilo, saj je bila takšna napoved. Mi smo pod streho, s seboj pa imamo tudi dežnike. Po kosilu spijemo še kavo in tudi zunaj ne dežuje več tako  močno. Ker imamo  naročen prevoz do kampa in želimo še nakupiti nekaj živil, se počasi odpravimo proti trgovini, ki smo jo  videli ob vstopu v staro mestno jedro. Nakupimo vse potrebno in imamo še ravno toliko časa, da si lahko  v bližnji gostilni privoščimo še pivo in tonik. Glede na vreme so se ulice kar precej izpraznile in izgledajo takole:

Ulica - VilnaPogled po ulici.

Hotelski kombi nas pride iskat na dogovorjeno mesto in nas pripelje nazaj v kamp.