»Operacija Pogorelec«

Ko sem včeraj na kongresu SDS izvedel, da je na vhod dvorane v Mariboru prišel dr. Janez Pogorelec iz NSI in da smo njegovo udeležbo na kongresu zavrnili in ga poslali domov, sem pomislil, da bo to osrednja novica dominantnih medijev in da o čem drugem niti ne bodo poročali. No, razen nekaj redkih novinarskih »nabijačev« so tudi novinarji dominantnih medijev več ali manj v potezi dr. Janeza Pogorelca prepoznali navadno provokacijo. Pa pojdimo po vrsti.

Navada je, da večina političnih strank, vsaj tistih resnih, na svoje kongrese povabi druge politične stranke, najmanj tiste, ki imajo sorodne programe in s katerimi po volitvah skušajo najprej oblikovati koalicije. Seveda so kongresi političnih strank napovedani več mesecev v naprej in liderji političnih strank, ki so na kongrese vabljeni si lahko svoj čas za udeležbo planirajo v naprej. V kolikor pa vabljeni liderji političnih strank, iz res opravičljivih razlogov, na kongrese ne morejo priti, se praviloma pravočasno pisno in vljudno opravičijo, zaželijo uspešno delo kongresa in na kongrese pošljejo enega od podpredsednikov s pooblastilom, da jih zastopajo. Tako narekujejo pravila vljudnosti, korektnosti in medsebojnega političnega spoštovanja. Kaj pa praksa med SDS in NSI?

Janez Janša je bil zadnjič na kongres NSI vabljen še v času, ko je to politično stranko vodil Andrej Bajuk, torej ga NSI na svoje kongrese po tem, sploh ni vabila. Zakaj vedo samo oni. Pa tudi za kakšen protest Janeza Janše nisem slišal. Še več leta 2005 se je na kongresu NSI v Novi Gorici pojavil dr. Anže Logar, danes poslanec SDS, takrat pa je na njihov kongres prišel kot predstavnik Evropske ljudske stranke – EPP, ki ga je kot svojega predstavnika poslala na kongres NSI, saj je takrat za EPP delal v Bruslju. Na vratih kongresne dvorane so ga obstopili trije čokati možakarji in mu prepovedali vstop v dvorano. Ne spomnim se kakšnega protesta v tistem času, niti opravičila NSI.

Obratno pa je SDS na vse svoje kongrese po letu 2000, ko je NSI nastala, vabila tudi predsednika ali predsednico te stranke. Tako je bilo tudi v primeru včerajšnjega kongresa v Mariboru. Vsi vabljeni predsedniki političnih strank, ki so bili vabljeni, so svojo prisotnost pravočasno najavili in v prvi vrsti kongresne dvorane jih je čakal sedež z rezervacijo na njihovo ime. Le v primeru predsednice NSI Ljudmile Novak ni bilo tako. Ta se je pisno zahvalila za vabilo, sporočila je, da je na romanju v tujini in da želi kongresu uspešno delo. To je vse. V rokih običajnega opravičila ali eventualnega pooblastila nekomu od podpredsednikov je bilo torej povsem jasno, da predsednice NSI ne bo na kongres SDS in da v skladu z običajnimi navadami na kongres ne bo poslala niti nobenega od treh podpredsednikov.

Kdo je dr. Janez Pogorelec? Gre za vidnega člana NSI, ki pokriva področje pravosodja, ni pa podpredsednik stranke NSI. Že daljše obdobje dela na Službi Vlade RS za zakonodajo in njegova precej huda »bolečina« je očitno ta, da v času Vlade Janeza Janše in bil imenovan za predstojnika omenjene službe. Posledica tega je, da se zelo pogosto medijsko ali na družabnih omrežjih  ukvarja z Janezom Janšo, seveda v negativnem kontekstu in širi svoje prepričanje, da je Janez Janša edina ovira za zmago desnice na volitvah in oblikovanje desne vlade. To je naredil tudi v enem zadnjih intervjujev za povsem levo usmerjen dnevnik Delo, kjer je delegate kongresa SDS praktično pozval naj Janeza Janše ne volijo za predsednika SDS. Kar sem zapisal o njem je precej omiljena oblika dejanskega stanja, saj na osebni ravni z njim nimam nikakršnih sporov, čeprav sva se tu in tam zapletla v nestrinjanja na družabnih omrežjih.

In v takih okoliščinah se dr. Janez Pogorelec  pojavi na vratih dvorane kongresa SDS!? Kot je povedal, naj bi se želel pogovarjati! Kaj in s kom? Naj bi SDS iz prve vrste odslovila nekega gosta, ki je dobil vabilo na kongres in se je pravočasno najavil da pride? Naj bi ga posadila v zadnjo vrsto na rezervni sedež? Naj bi sedel zraven Janeza Janše, kamor bi sodil glede na dvojno sodelovanje obeh strank v vladi? O čem naj bi se pogovarjala? O tem kako Janez Janša naj ne bo predsednik SDS? Naj bi kot gost nagovoril delegate? Si je predstavljal, da bi jih pozval (pred dnevi jih je v Delu) naj ne volijo Janeza Janše? Ja oprostite, to je pa že preveč! To je navadna provokacija in nič drugega.

Slišati je bilo, da je bil dr. Janez Pogorelec najavljen v zadnjem trenutku, menda po elektronski pošti (torej nepravočasno), tako je dal vedeti tudi sam. Zame je zato odprto le še eno vprašanje.  Ali je provokacijo izpeljal sam ali za tem stoji vodstvo NSI. Kakorkoli že »operacija Pogorelec« pač ni uspela.

16 komentarjev

 1. Danes smo imelo v naši Fari prvo Sv. obhajilo. Seveda sem srečal nekaj eminentnih članov NSi, ki so bili z dušo in telesom pripadniki stranke. Vsi so potarnali, da gospoda Bajuka močno, močno pogrešajo, da je Ljudmila Novak neprimerna za voditeljico stranke in imajo stranko v občini v popolnem razsulu. Pri takih izjavah kakršne je dajala o stranki SDS in o gospodu Janši se pač ne čudim, in verjamem, da njih izjave drže. Ljudmila se pa hvali kako stranka NSi napreduje, in bo dobila na naslednjih volitvah veliko več glasov, kakor v dobrih starih časih, ko je stranko vodil spoštovani gospod Andrej Bajuk. S politiko kakršno vodi Ljudmila bo težko obdržala teh nekaj, kolikor jih je sedaj v parlamentu. Ljudje niso več tako naivni, da bodo verjeli netransparentnim nameram, in nekim floskulam, ki jih trosi gospa Novak. To, da se ni udeležila kongresa SDS, me pa popolnoma nič ne čudi, kajti vem za vse njene nebuloze, ki jih je dajala v intervjujih za Mladino, Delo RTV in ostale medije. Skratka blatila je druge pomladnike, ker se ji je zdela miloščina iz Milanove mize privlačna.

 2. Tu ni kaj dodati. Murglske diverzije skušajo na vsak način onemogočiti prvaka, domoljuba, osvoboditelja.
  Slovenci moramo na vsakem koraku pomagati g. Janši, da zaščitimo Slovenijo in slovenstvo.
  Vsaka komunistična diverzija na domoljube, mora biti to vzpodbuda za Slovenstvo, da še bolj strnemo vrste.

 3. Bravo g.Gorenak ,se popolnoma strinjam z Vami in Vašim
  zgoraj navedenim mnenjem in ni kaj DODATI.
  Karl Krajnc iz Švice
  Ps. lep pozdrav g. J.J in vsem na SDS-u.

 4. Pogrešal sem močno podporo s strani SDS takratnemu ministru dr. Bajuku še v času, ko je vodil MF. Hvalnic takrat ni bilo slišati v mandatu 2004-2008, ne s strani g. Janše, ne s strani SDS in to kljub vsemu, da je bil dr. Bajuk takrat najbolj zaslužna oseba za urejene finance v državi.
  Torej današnje hvale je težko sprejeti kot iskrene, zanimiva pa bi bila poglobljena raziskovalna analiza kdo je stal za ustanovitvijo KDS, ki je (med vsem ostalim) preprečila vstop NSi v DZ leta 2008.

 5. Z dr. Bajukom smo vedno imeli dobre in korektne odnose. Sodeloval sem na sejah vlade 2004 2008. Sicer pa ne vem kaj namigujete. Pričakujem da komentirate članek to je vse.

  Dr.Vinko Gorenak

 6. Z dr.Bajukom verjamem,da ste imeli korektne odnose, ker je bil sam korekten. Je pa je bil vsakic precej razocaran, ko je odhajal z vrha koalicije in seje VRS.
  Kar se pa vsebine vasega bloga tice pa je razumeti, da bi vsak drug povabljen iz NSi dobil besedo na kongresu, ker ne bi bil provokativen (oz.pod predhodnim pogojem, da minula dejanja vabljenega ne kazejo izpadov provokativnosti )? Ker namrec menim, da bojazen provokativnosti obstaja samo pod predhodnim pogojem, da ti na kongresu predsedujoci da besedo. Torej je iz vasega bloga mogoce sklepati, da bi predsednica NSi (kot povabljena) dobila besedo,ker je bila kot neprovokativna povabljena na kongres. Se morda motim v svojih miselnih zakljuckih?

 7. “Kakorkoli že »operacija Pogorelec« pač ni uspela.”.

  Dodam le to, da ste jo odlično pravočasno prekinili. Ne predstavljam si kako bi se izteklo, če bi ta pajac dobil besedo, potem pa razpredal na njegov način…

  Bernard Memon pa očitno zelo slabo poznana razmere na slovenski desnici. Koalicija Slovenija je odlično delovala. Motila pa je levičarje. Naj se pomni Lutkovnega gledališča, Kobala in njegovega prostaštva, … “je prevedel, da se “Koaliciji Slovenija” po slovensko reče pička”.

 8. Res je g. Viktorh, Koalicija Slovenija je odlično delovala, vendar ne pozabiti, da na račun posameznih koalicijskih podpornih stebrov (beri: strank v koaliciji), ki so prednostno (ne glede na ceno lastnega preživetja) usmerjale energijo v dobrobit RS in potrpežljivo stale za skupnimi projekti, ne glede na to, da je padalo po njih tudi (beri:predvsem) s strani dominantnih hegemonov (znotraj koalicije).

 9. Na lokalni ravni sem 1989. pomagal pri ustanavljanju odbora SKD in leta 1994 sem to stranko zaradi dogodkov v zvezi z »Depalo vasjo« tudi zapustil. Čeprav sem od takrat zvest volivec današnje SDS, sem zaradi močne »poseljenosti« SLS +SKD s kadri UDBE, pomagal celo pri ustanavljanju lokalnega odbora NSi.
  Stranki SDS in NSi sta bili v času vodenja dr. Andreja Bajuka, tesno sodelujoči stranki. Pod njegovim vodstvom je NSi na volitvah v DZ leta 2000 dosegla 8,66% (SDS 15,8%), 2004 celo 9,09% (SDS 29,08%). Leta 2008 pa je NSi za las zgrešila parlamentarni prag, SDS pa je postala opozicijska stranka, čeprav je svoj volilni rezultat iz leta 2004 nekako ponovila (29,29%).

  Komunistični medijski stampedo je med letoma 2004 in 2008 vsakodnevno sramotil finančnega ministra in Janeza Janšo osebno. no, Janeza Janšo je že tudi prej in tudi kasneje, vse do današnjega dne. Razen tednika Demokracija, kajti tudi tednik MAG se je v volilnem letu povsem izpridil (Mar-keš), ni bilo nobene druge podpore za resnico poročanja. Vsa TV in radijska trobila, vsi dnevniki in revije, tja do Cicibana so tekmovali v lažeh in zamolčevanju uspehov takratne vlade. Lagali so tudi sistemi, še zlasti bančni, ki je stran od javnosti, na neustrezen način izdatno finančno podpiral tajkunske naveze rdečih direktorjev. Od tod tudi na tisoče milijonov Evrov velike bančne luknje, ki jih plačujemo davkoplačevalci.

  Da ne bom predolg. Prav nič ni čudno da Bernard Memon ni slišal hvalnic. Me pa čudi to, da jih še vedno ne sliši, čeprav so se možnosti informiranja, od tistih časov, neznansko izboljšale (internet, lokalne TV, Nova24TV, tedniki Demokracija, Reporter, spletni časopisi).
  Če se za tem psevdonimom ne skriva kar sam Pogorelc potem drži najmanj to, kar je zapisal komentator Viktorh.

 10. Absolutno se motite, vsakdo bil bil dobrodošel, ki bi bil pravočasno najavljen in ne bi tako kot Pogorelec dobesedno pozival delegate SDS naj ne volijo JJ.Zato je on provokacija.

  VG

 11. 1. Da dr. Pogorelca ni niti malo sram, pove ogromno. Laže in zavaja , da “bi se rad pogovarjal” – ali je imel dogovorjene debate, srečanja, predavanja, sestanke.
  Takih nakladanj in prosojnih laži ne slišiš vsako leto ravno na pretek.
  Poniglava nizkotnost in podcenjevanje vseh “ciljanih”na celi črti.

  2. Jasno, je, da folk ni nor in bo za to sranje vernica Ljudmila in NSI dobila dostojno poplačilo na volitvah.

  Pokorno javljam: BUTASTO DO KRAJA.

 12. Dr. Pogorelec in Ljudmila imata eno skupno lastnost, ki ju “združuje”, povezuje.. to je – sovraštvo do Janeza Janše in s tem tudi do SDS.
  Verjamem, da bo NSi na volitvah – krepko padla.

 13. Smo volili NSI, ne bomo vec volili NSI! Predsednica naj si zamisli odklon od dr. Bajuka, nad dvigom roke za skrivanje arhivov, Ilc naj si zamisli nad LBGT, Pogorelec naj si zamisli nad svojimi lazmi in poniglavostjo, Tonin naj si zamisli predvsem (poleg dviga roke za Kucanovo!!!!!!! penzijo) nad izjavo o Jansi kot politicnem zapornikom! To je tako amoralno kot bi trdili, da je Kucan moralnez!!3

 14. 1.Da dr.Pogorelec je KOMI v NSI ! (NSI= LUDA MILA ) !!!
  2. Jasno,je,da volivci (folk )ne naseda več ( žlahtni kućanovi desnici) ! MURGLAM !!
  Pokorno javljam: Ne volit KOMUNISTOV !!!!

 15. Dober si, čedalje boljši, udarno dober in nzdrel, kolega Dušan!

  Tvoj dramatični in realno predstavljen trenutek v aparthajdovsko krimi-udbaškem Kombinatu Slovenistan zožujem in vežen na svetopisemski zapis, ko Bog Oče obljubi Jožefu, kako bo kaznoval
  faraona, ki tlači judovsko ljudstvo v kolosalnem suženjstvu, podobno kot Kučan in njegova multiskorumpirana Banda tlači drugačne brate in sestre iz svojega lastnega ljudstva.
  Napovedal mu je kazni s katerimi bo prisilil faraona , da judovsko ljudstvo izpusti iz suženjstva.

  Ker se ne maščujemo in, ker ne dvigamo roke nad svojimi brati insestrami, prepuščamo, ker je prehudo, da sam Bog Oče poračuna z njimi, z objestneži, požeruhi, z izdajalci naroda v najtežjem trenutku njegove zgodovine pred 25 leti.
  Ker so totalno trdosrčni v dolgih letih in. ker tiščijo narod v suženjstvu za vsako ceno in, celo, hudo grozijo ob tem, ko narodu kradejo fundamentalne življenske ubstance, je njihov greh neodpustljiv.
  Kot tak je samo kazniv in je čas, da Bog , pravično je tako, reši nas staroveški narod, ki trpi debelih sedemdeset let morilskega tolitarizma in ,ki s svojo Besedo sega naravnost do enega od Noetovih sinov, ki je zaplodil slovenska pokolenja po vesoljnem potopu.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!