Primer Vaskrsić – ESČP je potrdilo to, kar sem trdil že leta 2012

Leta 2012 sem opravljal naloge ministra za notranje zadeve in 12. 03. 2012 sem na tej spletni strani zapisal takole:

Te dni odmeva primer iz Litije, ko so po nalogu sodišča zaradi neplačanih 124 evrov, neplačniku zarubili in prodali hišo, v petek pa naj bi ga ob asistenci policije nasilno izselili  iz hiše. Sodišče sporoča, da je vse v skladu z zakonom, še več, da je to dokaz da pravna država deluje. Že mogoče, da je vse v skladu z zakonom, toda sprašujem se ali je vse to v skladu z zdravo kmečko pametjo. Po moje ni.

Naj se najprej postavim na stran sodišča, ki trdi, da je vse v skladu z zakonom. Vzemimo, da je to res. Neodvisnemu sodišču pač moramo verjeti. Torej imamo opravka s popolnoma nerazumnimi zakoni. Toda sodniki imajo tudi možnost, da posamezne člene zakonov, ki se jim zdijo neustavni, pošljejo v presojo Ustavnemu sodišču. V danem primeru se vsaj po mojih podatkih kaj takega ni zgodilo. Odločitev sodišča je torej zakonita toda popolnoma absurdna in nečloveška. Se vam zdi, da je torej taka odločitev sodišča dokaz, da pravna država deluje? Zame ne. Prej obratno. Pravna država v danem primeru dela hude krivice. Se še torej čudite izjavi prof. dr. Boštjana M. Zupančiča, zadnjih trinajst let sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, ki je dejal, da je naše sodstvo »katastrofa«? Njegovi izjavi se ne čudim, temveč mu pritrjujem.

In kaj utegnemo v petek gledati v osrednjih informativnih oddajah? Uradno se utegne temu reči asistenca v skladu z določili Zakona o policiji. Dejansko pa utegnete gledati policiste, ki bi lahko tudi z uporabo sile pomagali nesrečnike nasilno izseliti. Jezili se boste verjetno na policiste. Toda nimate prav, policija pač mora delati v skladu z zakoni in na zahtevo sodišča.

Kak neodvisni medij utegne povzeti ta moj zapis in pristaviti, da se minister za notranje zadeve postavlja na stran nezakonitosti. Tudi prav. Ni pa me še zapustila elementarna logika, ki se ji po domače reče zdrava kmečka pamet.

Seveda je šlo za to, da je sodišče zaradi neplačanega komunalnega računa v višini 124 evrov na dražbi prodalo hišo Zorana Vaskršića iz Litije. Kot notranjemu ministru mi je bilo jasno, da bo prišlo do upora lastnika in njegovih podpornikov in da bo policija imela relativno težko delo, ko bo morala tudi fizično posredovati, pa čeprav zaradi čiste idiotke odločitve sodišča. To se je tudi zgodilo in obveščen sem bil, da sta bila telesno poškodovana dva policista. Nobenega dvoma ni bilo. Nekaj slik policijske akcije si lahko ogledate na SIOL povezavi TUKAJ.  Takoj sem se napotil na Policijsko postajo Litija in sprejel vse policiste, ki so sodelovali v intervenciji. Zahvalil sem se jim za njihovo delo, čeprav sem jim tudi jasno povedal, da so očitno morali spoštovati odločitev sodišča, ki pa je vsaj zame že takrat bila ne le nerazumna ampak tudi idiotska.

In danes po nekaj več kot petih letih je za Zorana Vaskrsića prišla pravica. Pa ne iz Ljubljane. Pravica je prišla iz ESŠP v Strasbourgu. Davkoplačevalci mu bomo plačali 85.000 evrov zaradi kršitev človekovih pravic, ki so mu jih povzročila naša sodišča. Kaj pa pravi naše Vrhovno sodišče? Namesto, da bi se posipali s pepelom priznali napako in se zanjo opravičili, so sporočili, da ESČP pač drugače tolmači našo zakonodajo. Neverjetna aroganca. Še eden od mnogih dokazov za to, da moramo sistem pravosodja preprosto postaviti povsem na novo in brez tistih, ki se sprenevedajo in kršijo človekove pravice, njihove napake pa plačujemo vsi.

6 komentarjev

 1. To vsoto bi morala plačati sodnica,ki je odločala v tej zadevi in vsi vpleteni,na pa da moramo sedaj to plačevati vsi davkoplačevalci,ki s tem NIČ NISMO IMELI. BANANA REPUBLIKA SLOVENIJA

 2. ni kriva zakonodaja krivi so ljudje ki bi morali delati pošteno še posebno na mestih ki jih zasedajo toda kot vse pri nas brez korupcije ne gre. Zanimivo bi bilo še vedeti kdo zdaj prebiva v tej hiši in je kaj povezan z tistimi ki so o vsem odločali??

 3. Najnovejša mednarodna sramota, ki so jo s svojo neintiligentno in skrajno kratkovidno paragrafarsko “pametjo” ponovno več kot zaslužili dobro znani in lastnoročno podpisani funkcionarji sodne veje oblasti v RS pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, in katere materialne posledice (85 tisoč evrov) bodo ponovno rutinsko poravnali naši nepravični oblastniki iz državnega proračuna, se pravi iz davkov in prispevkov vseh davkoplačevalcev, postavlja pred politične stranke in izvoljence ljudstva v državnem zboru ter vladi RS naslednje urgentno vprašanje:
  Koliko časa bo vladajoča “elita” še spregledovala na ravni ESČP pravnomočno ugotovljene sodne napake, šlamparije in nepopravljive krivice ter oškodovanja znanih in pod krivične sodbe podpisanih funkcionarjev sodne veje oblasti ter do kdaj bo odškodnine za njihove neustavne, nezakonite, nestrokovne, neetične in nerazumne kršitve temeljnih človekovih pravic in svoboščin samoumevno širokosrčno poravnavala iz državnega proračuna, torej jih za slabo in nepošteno delo nagrajevala za slabo opravljeno delo še z dodatnim denarjem davkoplačevalcev za njihove nestrokovne in neetične sodne šlamparije?
  Edino pravično in edino prav bi bilo, da bi odškodnine po pravnomočnih odločbah ESČP organi izvršne oblasti prednostno izterjali z osebnih računov tistih sodnikov in tistih članov sodnih senatov, ki so se podpisali pod inkriminirane (raz)sodbe, ali po solidarnostnem načelu znotraj sodne veje oblasti iz že odmerjenih letnih proračunskih prihodkov tistih sodišč, katerih člani so podpisani pod mednarodno in strokovno prepoznano krivičnimi (raz)sodbami.
  Nikakor pa in v nobenem primeru pa ne bi smeli odškodnine poravnavati iz izvensodnih proračunskih virov, saj s tem le na ravni vseh državljanov in davkoplačevalcev krivično toleriramo in pajdaško finančno podpiramo neodgovorno, nestrokovno, malomarno in škodljivo delovanje posameznih sodnih funkcionarjev in sodnih senatov.

 4. G. Gorenak, menim, da bi bilo dobro termine »odločitev sodišča« zamenjati z imeni in priimki sodnikov. Kajti brez imena, priimka in hišnega naslova, je nemogoče vročiti položnico za plačilo škode, ki jo je storil konkretni sodnik. Če pa je res sodil po črki zakona, kar v tem primeru dvomim, pa aktualnemu ministru pravosodja, pod katerim je bil tak zakon sprejet.
  Če moramo običajni državljani vedno poravnati škodo, ki smo jo povzročili namerno ali nenamerno, kot v opisan primeru, sprašujem, ali so državni uradniki, med katere spadajo tudi sodniki, prvorazredni ? Če so, in da to ni v nasprotju z veljavno ustavo, bi bilo dobro, da bi bil ta njihov status pokrit z ustrezno oblikovanim zakonom.

 5. Jah! ESČP si našo zakonodajo razlaga po svoje?! Nisem pravnik, pa vendar sem siguren, da je v naši zakonodaji govora o sorazmernosti! Z zakonodajo ni “nič” narobe, nekaj hudo narobe pa je z nekaterimi sodniki! Sram jih bodi!

 6. Janša ima še kako prav, ko pravi, da je potrebno močvirje izsušiti in to čimprej.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!