Ukradli so vam 2.500,00 evrov, odgovarjal ne bo nihče

Pred dobrim letom dni sem v Državnem zboru spraševal prvega preganjalca bančnega kriminala, tožilca Jožeta Kozino, kdaj lahko pričakujemo prve pravnomočne obsodilne sodbe v zadevi 5.000.000.000,00 (pet milijardne) bančne luknje v naših bankah. Ne pozabite, leta 2013 smo vsi državljani prispevali ta znesek za pokritje bančne luknje v naših bankah. Torej je  vsakdo od nas prispeval 2.500,00 evrov v ta namen. Njegov odgovor je bil pesimističen, čez deset ali petnajst let, je dejal pa še to ne vem koliko bo obsojenih če sploh kdo bo.

Pred slabim mesecem dni je nekaj podobnega povedal prvi policist NPU Darko Majhenič, ki je bil precej skeptičen glede možnosti pravnomočnih obsodilnih sodb zaradi tega.

Danes smo v Državnem zboru obravnavali Poročilo o delu specializiranega državnega tožilstva, ki ga vodi Hari Furlan, in se ukvarja prav s temi sumi kaznivih dejanj.  Furlan je povedal, da so do sedaj vložili kazenske ovadbe za okoli 200.000.000,00 (dvesto) milijonov evrov. Pazite bančna luknja pa je bila velika 5.000.000.000,00 (pet milijard) evrov.

Vsem prisotnim (tožilci in vodstvo Ministrstva za pravosodje) sem zastavil naslednje vprašanje: »Na Islandiji so veliko bančno luknjo zaznali leta 2010. Do leta 2014 so pravnomočno obsodili in v zapor poslali kar 80 odstotkov tistih, ki so bančno luknjo povzročili. Kakšni so razlogi, da v Sloveniji ni situacija vsaj približno taka?« Odgovora seveda nisem dobil. Žal.

8 komentarjev

 1. Kdo bo sodil tem povzročiteljem bančne luknje?
  Isti ljudje, ki so naredili “črno” luknjo imajo v rokah represivne organe. So lastniki medijev neposredno ali posredno preko tujih slamnatih oseb. Financirajo para vojsko za vse slovenske leve anarhiste.
  Torej imajo državo popolnoma v svojih rokah. Nehal sem se slepiti o kakšni demokraciji, svobodnem tržnem zdravem sistemu, političnemu pluralizmu.
  Kot bi gledat pustolovski film. Pirati nakradeni zaklad dostavijo na en otok. Vzpostavijo svoj razuzdani red, kdor se ne strinja z njimi, diskreditiranja in likvidacija.

 2. Če sem ciničen, lahko vzrok pojasnim samo s tem, da je Island otok, Slovenija pa žal ni.

 3. V Sloveniji se UDBO-MAFIJA – desetletja – “sprehaja svobodno”. Ker se “zadeve” ne preganjajo, so tako ZAŠČITENI TISTI NAJHUJŠI KRIMINALCI, PA TUDI TISTI, KI BI KRIMINAL-CE MORALI PREGANJATI. TAKO KRIMINALCI IN “PREGANJALCI” DRUG DRUGEGA NE OGROŽAJO – JE “MIR PRI HIŠI”. KRIMINALCI SO TAKO “ZAKON” V NAŠI DRŽAVI. Za narod se pa tako in tako ve, da VSE PLAČA.
  Še vedno kot v nekdanji Jugi, le da smo za “odtenek napredovali”?! V nekdanji Jugi se “ni vedelo”?!, da se krade – DANES SE PA TO VE!!! PA “SE NIČ NE MORE, NE DA”. V stilu “VEMO, A KAJ MOREMO-TAKO PAČ JE”?!
  Po desetletjih Juge je “postala SAMO”?! JLA “VREČA BREZ DNA”, DANES VEMO, DA SO TUDI BANKE “vreče brez dna”…..”Jutri” pa bomo zvedeli še kaj več….še o več vrečah brez dna….Desetletja traja, da kaj zvemo – “Vse je tajno”?! čeprav gre za NAŠ, DAVKOPLAČEVALSKI DENAR in DESETLETJA BO TRAJALO, da se bodo nehali igrati miši in mačke, DA BODO VSI TISTI, KI PLENIJO ZAČELI BITI TUDI OBSOJENI (vemo, skoraj vse, večina plenilskih zadev bo pa itak zastarala).

  Slovenija je raj za “naše”, lažnivce, prevarante, plenilce…Na žalost in na škodo večine ljudi. OMREŽJE STARIH OBRAZOV prepleteno z NOVIMI OBRAZI nas BREZOBRAZNO tolče in nam pleni že desetletja.
  “IN KDO JE TU NOR”?! Po vsej verjetnosti – MI, kot večina!

 4. In ga tudi ne boste. Razlog je sila preprost: nihce jim nic ne more, ker je slovenski narod dodobra vsegliharski. Zato vas ponovno prosim, osvescajte ljudi, pojdite med nas, “delajte tabore”, poucujte, … Razkrivajte, kot to dela g. Krkovic, mora se slisati, da je laz nesmrtna dusa komunizma. Razkrinkavajte virantovalce, … Ni hec, ce ti neka “mamca” enostavno rece, da je nasicena te politike, saj itak vsi kradejo, ki pridejo na oblast. Potruditi se morate bolj od drugih, ker pripadate stranki, ki bi jo tov. Kucan utopil v zlici vode. In kar je ful zalostno-nimate medijev za sabo. Pomisliti spet na to “mamco”N6…

 5. Človek se kar nekako naveliča ponavljati venomer eno in isto ter pisariti o vzroku kraj in brezpravja, ki povzročajo iz dneva v dan večjo revščino skoraj vsem državljanom Slovenije.

  Slovenci namreč večinoma še vedno mislijo, da državna lastnina in proračun nista njihova last, in se jih zato ne tičeta. Kar ne morejo in ne zmorejo povezati visokih davkov, mizernih zaslužkov ter stopnjo brezposelnosti s tema dvema pojmoma. Še vedno so večinsko ujetniki socialistične vzgoje in njenega razmišljanja, ki ga še kar naprej vzdržujejo prejšnji lastniki državnega premoženja, torej isti lastniki, kot v prejšnji državi Jugoslaviji. Ti lastniki še vedno obvladujejo sodni in vzgojni sistem ter sistem informacij, s tem pa tudi svojo politično moč v demokratičnem okolju naše nove države Slovenije.

  Krivda za tako stanje, v naši novi državi, je neizvedena lustracija članov enopartijske politike, in to tistih njenih članov, ki so resnično predstavljali oblast. To pa je bil partijski vrh s svojimi zvestimi kadri v sistemih pregona, vzgoje in informiranja. Ti kadri, s podporo podmladka, danes obvladujejo vse pore slovenske oblasti.
  Spraševati te kadre o vzrokih slovenskih težav je resnično povsem brez pomena. Tudi če je med njimi morda kakšen, ki bi rad nekaj izboljšal ali popravil, si tega ne bo upal storiti že zaradi lastne kariere in gmotnih ugodnosti, ki mu jih omogoča zvestoba podaljšani moči jugoslovanske politike. Ta politika je namreč še vedno organizirana na povsem enak način, kot je bila v prejšnji državi.

  Vem, vem, g. Gorenak, da je vam najmanj tako jasno, kot je to meni in visoko cenim vsa vaša prizadevanja. Tudi tale vaš zapis je le še ena spodbuda k drugačnemu razmišljanju volivk in volivcev, ki imajo, imamo največjo možnost in moč spremeniti to obstoječe nehvaležno stanje.
  Iz socializma izhajajočim volivcem je treba namreč neprestano ponavljati, da v demokratično urejeni državi niso zgolj nepomembne številke, pač pa odločujoči faktor lastnega življenja.
  S sprejemom moči odločanja na vsakokratnih volitvah, sprejemamo tudi vso odgovornost za posledice lastnih odločitev. Tudi neudeležba na volitvah je odločitev in hkrati sprejeta odgovornost za posledice te neudeležbe.

  Mogoče le še kratka pripomba. Pogosto uporabljan termin milijardne vrednosti zna biti velikemu številu državljanov nepredstavljiv. Po mojem bi bilo bolje pisati o tisočih milijonov, saj je milijonska vrednost nekoliko bližja vsakodnevni predstavi.

 6. V državi, kjer je Vrhovno sodišče RS s pravnomočno odločbo ugotovilo protiustavno in nezakonito ravnanje prejšnjega predsednika KPK, a je ta v aktualni vladi nonšalantno pravosodni minister RS (dr. Goran Klemenčič),
  v državi, kjer aktualna vlada RS dr. Mira Cerarja rutinsko predlaga in vladajoča koalicija v DZ servilno sprejema protiustavne člene zakonov (kar ugotavlja v zvezi z enakostjo pred zakonom Ustavno sodišče RS), v državi, kjer se vrhovni državni tožilec in predsednik vrhovnega sodišča RS dobesedno in skrajno prezirljivo ter porogljivo požvižgata na vsakršno kritiko demokratično izvoljenih državnih organov in funkcionarjev, da o utemeljenih kritikah pomembnega dela strokovne javnosti ne govorimo, seveda ni mogoče pričakovati tehtnih in verodostojnih odgovorov na vaša vprašanja in vprašanje najširše javnosti, pa čeprav jih zastavljate kot demokratično izvoljeni poslanec v najvišjem zakonodajnem organu države.
  Slovenija v zadevah dosledne in celostne vladavine prava in pravičnosti evidentno ni Islandija in še dolgo ne bo, dokler nam bo vladala kameleonsko prilagodljiva ter jeguljasto zmuzljiva kleptokracija v vseh treh vejah oblasti in pod mogočnim nadzorom, po kadrovski selekciji in po zločinskih prikritih metodah kriminalno-političnega omrežja, razraščajočega se in razvijajočega se vse od obdobja enostrankarskega totalitarizma.
  Ključna predpogoja za resnično pretrganje vezi z mogočno hobotnico vladajoče kleptokracije in njenimi protagonisti ter metodami iz obdobja totalitarizma sta dva:
  1. resnično demokratične volitve po preglednem in vsakemu razumljivem večinskem sistemu (enako kot volimo predsednika države in župane občin), ki odpravljajo nepreglednosti in manipulativnosti sedanjega sorazmernega volilnega sistema s pogubno prevlado strankokracije in samovolje obrobnih strank nad demokratično izkazano voljo volivcev oz. davkoplačevalcev. V ospredje mora priti neposredno in recipročno razmerje odgovornosti med matičnim volilnim okoljem in izvoljeno osebnostjo, in sicer ne glede na njeno strankarsko pripadnost ali neodvisnost. Prav tako pa mora volilni sistem zagotavljati tudi enakomerno oz. sorazmerno zastopanost vseh slovenskih pokrajin oz. geografskih območij.
  2. očiščenje in pomlajevanje sodne veje oblasti, ki je zaradi zavestno vsiljenega trajnega sodniškega mandata in zaradi omejevanja pri zaposlovanju mladih pravnikov ostala nedinamični in nedemokratični zgodovinski relikt totalitarne sodne doktrine ter kot taka najhujša zavora nujnemu dinamičnemu in nenehnemu razvoju resnične vladavine prava, enakosti pred zakonom ter doslednega uveljavljanja univerzalnih temeljnih človekovih pravic in svoboščin.

 7. V državi, kjer večina volilcev pada v ekstazo, ko vidi rdečo zvezdo in sliši “eviva comunismo, eviva liberta”, je nemogoče pričakovati, da bo kdaj drugače, kot je.

  Poptv. Sinočnji finale zabavne oddaje Znan obraz ima svoj glas.
  Kako subtilno sporočajo privrženost komunizmu.
  In to celo dvakrat.
  Da ne omenjam Lešnjakovega norčevanja (par oddaj nazaj) iz generala Krkoviča.
  In vseh jugonostalgičnih traktatov…. človek gleda, ker rad posluša glasbo, potem pa dobi porcijo malikovanja komunistične preteklosti.

 8. Kozina (ob izreku sodbe Kordežu)

  “Sodba ni čas za odpiranje šampanjcev, temveč za premislek,” je dejal tožilec Jože Kozina, ki se (ponovno) sprašuje, kje so bili nadzorniki in revizorji.

  Denarja sicer ne bomo nikoli videli, je ob koncu novinarske konference še dejal tožilec in zavrnil očitke, da izrečena kazen ni sorazmerna z višino škode. “Njegov namen ni bil sebi pridobiti ta denar, temveč izvesti projekt, ki pa se ni izšel,” je dejal o Kordežu.

  Moj komentar:

  Kozina je ali »ober idiot« ali smrdljivo pokvarjena baraba.

  Če bodo odgovorni za več ko 100 milijonsko škodo obdržali denar oziroma škode ne bodo poplačali,
  potem o zadevi ne bo nobenega pametnega ali pomembnega oziroma vzgojnega premisleka.

  Revizorji, čeprav prodane duše, ne odgovarjajo za zakonitost pravnih poslov (ampak potrjujejo zgolj resničnost finančnega izkaza). Zato jih ni možno metati v isti koš, kot nadzornike.

  Uprava in organi nadzora pa nedvoumno solidarno odgovarjajo za povzročeno škodo družbi po pretekli in sedanji gospodarski zakonodaji.

  Kazenska odgovornost (tudi priznana) pomeni posledično tudi »avtomatsko« odškodninsko odgovornost.

  Ali pristojni in dobro plačani državni organi ne premorejo toliko jajc, da bi sprocesirali poplačilo škode solidarno s strani množice premožnih članov uprav in NS Merkurja & co. Ni pravice brez kazni.
  Kandidatov za solidarno poplačilo škode je veliko. (Člani uprav in nadzornih svetov).
  Tudi takšnih, ki vsega premoženja še niso poskrili. Naj naštejem vsaj nekaj posameznikov poleg Bineta: Blaž, Marjan, Aleksander, Matjaž, Rok, Jakob, Janez, Igor, Gregor, Tomaž, tudi nekaj žensk………. zelo dolga vrsta, ki so prejemali bogate sejnine in nagrade.
  Članom nadzornega sveta bo za delo v nadzornem svetu za čas trajanja mandata pripadalo mesečno nadomestilo v višini 1.000,00 EUR bruto, predsedniku nadzornega sveta pa v višini 1.500 EUR bruto.
  Dodatno bodo člani nadzornega sveta prejemali sejnino v višini 200 EUR neto in predsednik nadzornega sveta v višini 300 EUR neto. VIR MERKUR.

  Evidence v sodnem registru so dosledne in točne.

  Jaz menim, da je možno odškodninsko odgovornost sprocesirati z lahkoto in sem pripravljen tudi sam pristopiti k akciji.

  Evropska zakonodaj, sicer enako kot slovenska obravnava varstvo upnikov (državljanov Slovenije oziroma dokapitaliziranih bank na sledeč način):

  Tudi po načelih mednarodnega prava je postopek varstva upnikov v zvezi z obravnavanim primerom zelo jasen:
  V ZAKLJUČNEM POROČILU O REZULTATIH CILJNEGA RAZISKOVALNEGA PROJEKTA PRAVNE FAKULTETE MARIBOR: Izboljšava izvrševanja Zakona o gospodarskih družbah (Oznaka poročila:ARRS-CRP-ZP-2012-05/34) je glede zaščite upnikov jasno razloženo sledeče:
  »2.3.4.2.3. Pravica zahtevati odškodnino
  Tožbe proti članom upravljavskega organa (ali delničarju) lahko vloži družba. Skupščina mora
  sprejeti sklep, na podlagi katerega družba uveljavlja pravna sredstva (glej 1. odst. 364. čl. SEL).
  Skupščina lahko sprejme tak sklep tudi potem, ko je družba začela z likvidacijskim postopkom.
  Če je družba v stečaju, mora odločitev sprejeti stečajni upravitelj. Odškodnina, ki je plačana družbi, gre v korist vseh delničarjev ali upnikov družbe. Če dejanje ali opustitev, ki je povzročila škodo, ni storjena proti družbi in s tem proti vsem delničarjem ali upnikom, ampak zgolj proti določenim delničarjem ali upnikom, lahko le-ti sami sprožijo postopek in zahtevajo odškodnino. Po drugi strani pa posamezni delničar ali upnik ne more zahtevati odškodnine zase, če je bila škoda povzročena proti družbi, le-ta pa je zahtevala odškodnino, ki vključuje tudi škodo tega posameznega delničarja ali upnika. Družba ima prioriteto pred delničarji in upniki v zvezi z uvedbo postopka proti direktorjem ali menedžerjem glede izgube družbinega premoženja, poravnalni sporazum med družbo in med odgovornimi osebami pa je v normalnih okoliščinah zavezujoč za delničarje. Posledično morajo biti odškodninski zahtevki, ki so postavljeni samostojno in se pokrivajo z zahtevki družbe, zavrnjeni. Če družba ne sproži postopkov, lahko posamezni delničar ali upnik vendarle zahtevata povrnitev škode, ki je nastala njima osebno.«

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!