Novo »EU ogledalo« našemu pravosodju

Evropska komisija je pred nekaj dnevi izdala nov dokument »THE 2016 EU SCOREBOARD«. V dokumentu ocenjuje  učinkovitost, neodvisnost in kakovost delovanja sodnih sistemov držav članic EU. Na takšne in podobne dokumente EU opozarjam že več let, saj predstavljajo neke vrste »EU ogledalo« našemu pravosodju. Pa poglejmo nekaj primerjav.

Neodvisnost pravosodnega sistema

Po kriteriju neodvisnosti pravosodnega sistema se je naše pravosodje uvrstilo na sramotno mesto. Sodi namreč med pet najslabših držav na tem področju v skupino skupaj s Hrvaško, Bolgarijo, Italijo in Slovaško. Podatki so v vseh državah zbrani z anketiranjem posameznikov in podjetij.

Največ sodnikov

Slovenija ima znotraj držav članic EU še vedno daleč največje število sodnikov na 100.000 prebivalcev. Slovenija ima 45 sodnikov na 100.000 prebivalcev, Danci jih imajo le 6, Nemci 23, Francozi pa 10. Poročilo sicer ne omenja denarnih sredstev, ki jih države namenjajo za delovanje pravosodnih sistemov, toda v preteklosti je bila Slovenija v samem vrhu držav EH, saj smo za delovanje pravosodja namenjali po 86 evrov na prebivalca, večina drugih držav pa manj kot 42 evrov na prebivalca.

Ženski poklic

Očitno je poklic sodnika v Sloveniji v največji meri znotraj držav članic EU, najbolj ženski poklic. Na najnižji stopnji sodišč je žensk več kot 80 odstotkov, tudi na višjih sodiščih dominirajo s 70 odstotki, le na Vrhovnem sodišču je več moških, toda tudi tukaj je 40 odstotkov žensk.

Malo odvetnikov

Zato pa ima Slovenija relativno malo odvetnikov na 100.000 prebivalcev. Če jih imajo v Grčiji, Italiji  in Luksemburgu okoli 360, je v Sloveniji  le okoli 65 na 100.000 prebivalcev.

7 komentarjev

 1. Neverjetno!
  Številke povedo ogromno, da človek vsaj majceno razume Slowenistanski Kučanov Narobe Svet!
  Ampak, da je toliko žensk-to pa je šok, ki pove svoje! Spet-narobe svet. Zadrti svet nesposobnih emancipiranih sistemskih apartčikov, ki, kljub temu, da jih je destkrat toliko, kot v normalni deželi Danski, n.pr., nimajo učinka in so neučinkoviti, skorumpirani – zblojeno v nulo!

 2. Naš sodni sistem je odvisen od politike kljub trajnemu mandatu sodnikov.

  Razlog njegove odvisnosti je v neizvedeni lustraciji sodnikov po prehodu iz enopartijskega sistema v demokratično ureditev. Zaradi tega so ostali domala vsi sodniki v svojih službah, čeprav so bili tja nameščeni po merilih zvestobe komunistični ureditvi. Prav ta njihova zvestoba pa povzroča njihovo odvisnost od preživele enopartijske politike, ki zavira njihovo uspešnost v demokratičnem okolju.
  V slovenskih razmerah, trajni mandat sodnikov ne more zagotoviti neodvisnosti sodne veje oblasti, saj stare strukture ne dovolijo sprememb.

  Lep primer je Ustavno sodišče, ki v Sloveniji še vedno zgledno deluje, čeprav tja sodnike namešča politika za obdobje devetih let, brez možnosti ponovitve mandata.
  Treba se bo torej odločiti, ali lustracija sodnikov ali odpravo trajnega mandata, sicer bomo po naslednjih 25. letih samostojne države še vedno pisali o istih problemih.

 3. “……Zadrti svet nesposobnih emancipiranih sistemskih apartčikov……”

  Res je, zato tudi ne more biti drugače – cela desetletja “gre v stilu”, NAUČENO: “SEDI, LEZI, POLEG” – preverjeno, ponižno, poslušno – TOLČI PO “NE-NAŠIH”!
  ZGOLJ ALI PA PREDVSEM ZATO
  ŠE KAR PADAMO……..pa naj se “naši” hvalijo kolikor se hočejo….

 4. Z največjim številom sodnikov na sto tisoč prebivalcev ter obenem s trajnim mandatom sodnikov je Slovenija obsojena na trajno mrcvarjenje pravne države ter univerzalnih državljanskih pravic in svoboščin posameznikov, saj je pravni sistem dobesedno blokiran oz. omrtvičen s kadri iz časov komunističnega enoumja ter z omrežji tranzicijske udbomafijske vladajoče kleptokracije.
  To pa pomeni, da kar ena tretjina aktualne oblasti, se pravi sodna veja oblasti, ni podvržena nadzoru in ukrepanju demokratično izvoljene zakonodajne in izvršne veje oblasti ter civilne družbe, zaradi česar je slovenska demokracija in vladavina prava trajno okrnjena. Posledica je nekonkurenčna socialna država, nekonkurenčno gospodarstvo ter sistemsko zaostajanje samostojne Slovenije na področju uveljavljanja univerzalnih človekovih pravic in svoboščin ter socialne blaginje.
  Ključni ukrep za družbeni preboj v demokratično ureditev s tremi enakovrednimi in visoko odgovornimi ter resnično avtonomnimi vejami državne oblasti je torej selektivna reforma in prenova sodne veje oblasti z nujnim selektivnim preverjanjem vseh sodnikov po najvišjih strokovnih kriterijih ter po najvišjih kriterijih doslednega izvajanja in uresničevanja univerzalnih temeljnih človekovih pravic in svoboščin, načela enakosti pred zakonom ter načela pravičnosti.

 5. Pokorno javljam, da sem sinoči poslušal g.Franca Kanglerja na NOVA24Tv in vam povem sledeče:

  * da je sodni- tožilski-policajski sistem v Kučanovem Aparthajd Udbagulagu Slowenistan groza
  * da so nujno potrebne hitre spremembe, nove volitve in lustracija sodstva

  V povezavi z gornjimi podatki : malo, premalo odvetnikov – še slabše bo – Zdolšek zahteva kot pogoj za vstop novega odvetnika v službo/firmo , startna taksa 9.000Eur !

  Torej : ob absolutno prevelikanskem in predragem in neučinkovitem sodnijskem aparatusu , zavirajo porast števila odvetnikov, mladih, sveže nabitih z znanjem in novimi zadevami, ki bi kraužlali mozgovje Barabiji brez meja na Sodstvu…

  Kako lahkotno nastopaštvo samodržcev, močnikov, oblastodržcev in monopolistov, malih šerifov
  in malih tatinskih, uzurpatorskih Buržujev vladarstva Kučanizem v Slowenistanu v stilu Orwella.
  Diktatura povzpetniške, nedemokratične in protinarodne kamarile.

  Ja.Očitno, da se od vse hudobije Zemlja trese bolj kot prerokovano, napovedovano za A.D.2016.
  Ker nismo znali, ker niso zmogli ljudje sami, prihajajo Božji mlini sprememb na Zemlji.
  Kar naj nas vse skupaj Lustrira mati Zemlja po volji njenega Stvarnika. Druge, očitno, ni več.

 6. Zanimiva je ugotovitev nekaterih psihoanalitikov. Večina pravnic ima visok IQ in zelo zelo majhen EQ, zato tudi prevladujejo v sodstvu.
  Se pa spomnim dveh sošolk, ki sta šle v pravniški poklic. Vse sta znale na pamet.

 7. Gospod Karel :

  Iz http://www.kiroja.si/art/120/custvena_inteligenca :
  Razliko med EQ in IQ bomo morda najbolje razložili na tem mestu. Ste že srečali ljudi, ki so genialni po vseh merilih IQ, pa vendar ne znajo obdržati razmerij ali so nekoliko nenavadni? Koliko ljudi poznate, ki uspešno gradijo medsebojne odnose in ohranjajo prijateljstva, a v akademskih krogih ne veljajo za bistre in sposobne?
  Samuel Goldwyn je dejal: »V življenju imam raje opravka z bistrim tepcem kot topoglavim genijem.«

  O večini naših sodnikov in tudi tožilcev iz prejšnje države, nimam ravno najboljšega mnenja. Ko sem zgoraj omenil zvestobo komunistični ureditvi, sem imel v mislih predvsem izvor tega pojava.
  Ko postanejo ambicije posameznika večje od njegovih poklicnih sposobnosti, ostane zvestoba edino sredstvo za ohranitev (pre)visokega statusa. Zato ta zvestoba ne izhaja iz prepričanja, ampak iz sebičnosti, kjer postaneta EQ in IQ odvečni kategoriji.

  Psihoanalizo kadrovanja je imela (in še vedno ima) komunistična avantgarda v malem prstu. Prav zato lahko iz ozadja nadzira in vodi pravosodni sistem.

Komentiranje je onemogočeno, glej pravila spletne strani!